FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kubanski disidenti počeli kampanju za slobodne izbore

WASHINGTON,26. lipnja(Hina) - Utjecajna kubanska disidentska skupina pokrenula je kampanju za ustavne reforme koje bi omogućile demokratske izbore i veće poštivanje ljudskih prava u toj komunističkoj zemlji, izvijestio je u utorak Reuters.
WASHINGTON,26. lipnja(Hina) - Utjecajna kubanska disidentska skupina pokrenula je kampanju za ustavne reforme koje bi omogućile demokratske izbore i veće poštivanje ljudskih prava u toj komunističkoj zemlji, izvijestio je u utorak Reuters.

Kampanja je najnovija u seriji poziva za političke i ekonomske promjene oporbenih skupina na otoku, otkako se kubanski čelnik Fidel Castro prije 11 mjeseci razbolio i predao vlast bratu Raulu Castru.

Najnoviji apel vodi Oswaldo Paya, disident blisko povezan s Katoličkom crkvom koji je prije pet godna pridobio međunarodnu pozornost prikupivši 25.000 potpisa na referendumu o građanskim slobodama, poznatom kao Projekt Varela.

Novi projekt, nazvan Kubanski forum za kampanju, poziva Kubance svih političkih boja da udruže snage i podrže zahtjev za slobodne izbore za ustavotvornu skupštinu, koja bi donijela izmjene ustava.

"Vrijeme je da Kubanci otvore vrata budućnosti, koristeći zakonita i miroljubiva sredstva", rekao je Paya u zajedničkom priopćenju s Minervo Chil Siret, jednom od čelnica Kršćanskog oslobodilačkog pokreta, koji vodi Paya.

Malo će Kubanaca saznati za taj projekt jer oporbene skupine nemaju pristupa državnim medijima, no organizatori planiraju proširiti vijest usmenom predajom.

Kamapanja također poziva kubanske oporbene skupine, koje su rascjepkane i često infiltrirane vladinim agentima, da prekinu dijalog s kubanskim režimom dok ne oslobodi sve političke zatvorenike, kojih je, prema procjenama, oko 280.

Oporbene skupine, poput Payinog Kršćanskog oslobodilačkog pokreta, su izvan zakona ali često tolerirane na Kubi, jednostranačkoj državi koju Fidel Castro vodi od revolucije 1959.

Prošloga je tjedna, koalicija umjerenih disidenata poznata kao Savez za dijalog i pomirbu, pozvala druge oporbene skupine da se ujedine i traže konstruktivni dijalog s kubanskom vladom.

No vlada u Havani, koja inzistira da neće biti promjena političkog sustava, nije pokazala znake spremnosti da pregovara s disidentima.

Među kubanskim disidentima su i ranije kružili pozivi na ujedinjenje, no ti su napori propadali, zbog osobnog suparništva i različitih političkih vizija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙