FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.
ZAGREB, 19. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski će sabor, danas, u nastavku 26. sjednice razmotriti Vladin prijedlog novog zakona o strancima. Kao uvjet za stalni boravak stranaca u Hrvatskoj Vlada predlaže poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma. Novina u zakonu je i ustrojavanje hrvatske baze podataka o vizama, za što će nadležno biti Ministarstvo vanjskih poslova. Boravak stranaca uređuje se kao kratkotrajni boravak do 90 dana, privremeni boravak i stalni boravak. Po predloženom, poslovna dozvola više se neće odnositi na odobrenje privremenog rada i boravka u Hrvatskoj, nego isključivo na dozvolu rada. Zastupnici će raspravljati i o konačnom prijedlogu zakona o azilu, a na dnevnom redu sjednice, koja će trajati do polovice srpnja, još je 50-ak točaka.

ZAGREB - Prema do sada objavljenim gospodarskim pokazateljima može se očekivati da će u prvom ovogodišnjem tromjesečju u Hrvatskoj biti ostvarena međugodišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda veća od 5 posto, prognoziraju analitičari Hrvatske gospodarske komore. Takve procjene temelje na podacima da je u prvom kvartalu zabilježen visok rast industrijske proizvodnje od 8 posto i visok realni rast prometa u trgovini na malo od 7,7 posto. Istodobno je građevinarstvo u prva dva mjeseca raslo nešto sporijom dinamikom od istog razdoblja prethodne godine, ali je rast fizičkog obujma građevinskih radova iznosio i dalje visokih 10,6 posto. Dinamika rasta ostalih djelatnosti neće bitnije odstupati od prošlogodišnje.

ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine bila je za 8,3 posto veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupna vrijednost građevinskih radova koje su u prvom tromjesečju obavile pravne osobe s 20 i više zaposlenih, iznosila je 5,82 milijarde kuna, od čega s vlastitim radnicima 3,82 milijarde, a s podizvođačima nešto više od dvije milijarde kuna. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova u prvom tromjesečju 2007. godine bila je 5,34 milijardi kuna i veća je za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2006. godine.

SISAK - Sisačko Gradsko poglavarstvo dalo je suglasnost za ustupanje objekta sisačkog Velikog kaptola za sjedište nove Sisačke biskupije, obnovu koje je potaknula Zagrebačka nadbiskupija. Kako je članove Poglavarstva izvijestio gradonačelnik Dinko Pintarić, nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić 4. je lipnja ove godine gradskoj upravi dostavio zamolbu da se pokrene postupak ustupanja Velikog kaptola u vlasništvo Zagrebačke nadbiskupije za buduće biskupijsko sjedište u Sisku.

Zagrebačka nadbiskupija je, kako je u pismu obavijestio kardinal Bozanić, pokrenula inicijativu da se obnovi drevna Sisačka biskupija, podsjetivši da je Sisak u prvom tisućljeću bio biskupijsko sjedište te kako je moguće da i u naše vrijeme to ponovno postane.

ZAGREB - Vijeće Festivala igranog filma u Puli na sjednici u Zagrebu pod predsjedanjem ministra kulture Bože Biškupića prihvatilo je program ovogodišnjeg 54. festivala igranog filma koji će se u Puli održati od 15. do 21. srpnja. Nacionalni program u Areni bit će otvoren 15. srpnja humornom dramom "Pjevajte nešto ljubavno" redatelja Gorana Kulenovića. U nacionalnom programu bit će prikazani i filmovi "Pravo čudo" Lukasa Nole, "Armin" Ognjena Sviličića, "Kradljivac uspomena" redatelja Vicka Ruića, "Moram spavat anđele" Dejana Aćimovića te film "Živi i mrtvi" redatelja Kristijana Milića. Međunarodni i popratni programi ovogodišnjeg festivala igranog filma bit će objavljeni na posebnoj tiskovnoj konferenciji u Puli.

ZAGREB - Knjiga "Terorizam i medicina - Medicinski aspekti biološkoga, kemijskoga i radiološkoga terorizma" koju su uredili izraelski stručnjaci Joshua Shemer i Yehuda Shoenfeld predstavljena je sinoć u zagrebačkom Muzeju Mimara. O knjizi su govorili umirovljeni general HV-a Ivo Prodan, docentica s Klinike za infektivne bolesti Ariana Vince i recenzentica knjige Gordana Mlinarić-Galinović. Knjiga je podijeljena na pet poglavlja u kojima autori nakon uvodne rasprave o medicini i terorizmu raspravljaju o politici i doktrini nekonvencionalnoga ratovanja, kemijskom, biološkom i radiološkom terorizmu, traumama i psihološkim aspektima terorističkoga ratovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙