FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obrana Norca i Ademija sutra odgovara na dokazne prijedloge tužiteljstva

ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Obrana generala Mirka Norca i Rahima Ademija sutra će se očitovati o dokaznim prijedlozima tužiteljstva, koje su predstavnici Državnog odvjetništva obrazlagali većinu prvog dana suđenja za ratne zločine u akciji Medački džep 1993.
ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Obrana generala Mirka Norca i Rahima Ademija sutra će se očitovati o dokaznim prijedlozima tužiteljstva, koje su predstavnici Državnog odvjetništva obrazlagali većinu prvog dana suđenja za ratne zločine u akciji Medački džep 1993.

Iako je više sati predlagalo svjedoke i dokumente kojima žele potkrijepiti optužnicu protiv dvojice hrvatskih generala, tužiteljstvo je ipak odustalo od dijela ranije najavljivanih 137 svjedoka među kojima i 34 zaštićenog identiteta.

Riječ je uglavnom o svjedocima koji su u međuvremenu umrli, ali i o nekima za koje su ustvrdili da ne bi mogli pridonijeti postupku.

Tužiteljstvo je odustalo i od saslušanja Save Štrbca, direktora srpskog Informacijsko-dokumentacijskog centra Veritas, koji je kao suradnik haškog tužiteljstva sudjelovao u prikupljanju dokumentacije o navodnim hrvatskim zločinima tijekom Domovinskog rata.

Norčev odvjetnik Željko Olujić najavio je da će unatoč odluci Državnog odvjetništva zatražiti Štrpčevo unakrsno ispitivanje na hrvatskom sudu, budući je "riječ o osobi koju se, među ostalim, sumnjiči za ratni zločin". Zbog toga je upitno, dodao je Olujić, može li se njegova dokumentacija na sudu smatrati vjerodostojnom, pa ga je nužno saslušati.

Uz najviše hrvatske vojne i političke čelnike iz ratnog vremena poput Ivana Jarnjaka te generale Mladena Markača, Davora Domazeta, Mate Laušića, Petra Stipetića i Željka Sačića, tužiteljstvo je kao svjedoke predložilo niz pripadnika UN-a te svjedoke iz Srbije.

Među stranim svjedocima na sudu bi se trebali pojaviti pripadnici kanadskog kontingenta UN-a koji su nakon akcije obišli područje gdje su se dogodili zločini.

Optuženi generali na početku su postupka izjavili da se ne osjećaju krivima niti za jednu točku optužnice, koju je hrvatsko pravosuđe prije dvije godine preuzelo od tužiteljstva Haškog suda.

Iako je akciju oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija izvedenu u rujnu 1993. proglasilo legitimnom, tužiteljstvo Norca i Ademija optužuje po zapovjednoj odgovornosti. Tereti ih za zločine nad civilima te pretjerano i selektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili. U optužnici su poimenice navedeni svi stradali civili i vojni zarobljenici, od kojih su neki, navodno, okrutno zlostavljani i masakrirani.

Navodi iz optužnice koje je pročitao zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan sadrže bizarne opise iživljavanja nad civilima, uglavnom starcima, rušenja kuća, krađe stoke i mućenja civila do smrti.

Ademi je tada bio vršitelj dužnosti zapovjednika Zbornog područja u Gospiću, a Norac zapovjednik 9. gardijske motorizirane brigade i Sektora 1, posebne operativno-taktičke grupe ustrojene specijalno za akciju "Džep '93".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙