FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Revizori Hrvatske i Slovenije potpisali Izvješće o obavljenoj reviziji o očuvanju biološke raznolikosti

ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Glavni državni revizori Hrvatske i Slovenije Šima Krasić i Igor Šoltes potpisali su danas u Zagrebu Izvješće o obavljenoj reviziji o očuvanju biološke raznolikosti na području predloženih regionalnih parkova Snježnik i Kočevsko Kupa (Slovenija) i Nacionalnog parka Risnjak (Hrvatska).
ZAGREB, 18. lipnja 2007. (Hina) - Glavni državni revizori Hrvatske i Slovenije Šima Krasić i Igor Šoltes potpisali su danas u Zagrebu Izvješće o obavljenoj reviziji o očuvanju biološke raznolikosti na području predloženih regionalnih parkova Snježnik i Kočevsko Kupa (Slovenija) i Nacionalnog parka Risnjak (Hrvatska).

U zaključcima i preporukama revizije koju su obavili Državni ured za reviziju Republike Hrvatske i Računski sud Republike Slovenije navodi se da je suradnja zaštićenih područja u graničnom području ključna za trajno očuvanje i zaštitu biološke raznolikosti.

Budući da suradnja država postoji na znanstvenoj razini (u okviru projekata), a manje na institucionalnoj, nije moguće oblikovati cjelovitu politiku održivog upravljanja zaštićenim graničnim područjima pa je predloženo da se u strateškim dokumentima za očuvanje biološke raznolikosti da poseban značaj suradnji u graničnim područjima.

Također se navodi da je nakon osnivanja regionalnih parkova Snježnik i Kočevsko Kupa potrebno izraditi zajednički plan upravljanja Nacionalnim parkom Risnjak i regionalnim parkovima Snježnik i Kočevsko Kupa, s ciljevima i mjerama za upravljanje tim područjima.

Navodi se i da je populacija tri velike zvijeri (smeđi medvjed, vuk i ris) stabilna, iako nije brojna, a kako se suradnja Hrvatske i Slovenije pri upravljanju velikim zvjerima odvija na znanstveno-istraživačkoj, a manje na institucionalnoj razini, predlaže se izrada nacrta za upravljanje velikim zvjerima u obje države te donošenje zajedničkih osnova za monitoring i dogovor oko načina razmjene prikupljenih podataka, zajedničke metode ocjenjivanja veličine i kretanja stanja populacije.

Revizijom je također utvrđeno da se na području očuvanja i zaštite šuma ne provodi suradnja među institucijama te je predloženo dogovoriti stalni granični monitoring pojava u šumskom ekosustavu, razmjenu prikupljenih podataka i donošenje zajedničkih mjera za sprječavanje širenja štetnih pojava.

Ocijenjeno je da je učinkovitost zaštite prirode u Hrvatskoj dobra, ali može biti i bolja, pa je s tim u svezi predloženo usklađivanje Zakona o zaštiti šuma i Zakona o zaštiti prirode, radi upravljanja zaštićenim područjima i očuvanja ekološkog sustava u zaštićenim područjima.

Šima Krasić je rekla da će se kroz jedno razdoblje kontrolirati provedbu tih preporuka, odnosno provjeriti i napraviti reviziji što je učinjeno po tim zajedničkim preporukama.

Rečeno je da je to prva zajednička revizija dviju državnih revizija, a od izuzetnog je značaja za obje zemlje, jer su zaključci do kojih se došlo na temelju revizijskih postupaka značajni za očuvanje biološke raznolikosti u tim parkovima. To područje predstavlja najveći šumski rijetko naseljeni kompleks u srednjoj Europi. Nacionalni park Risnjak osnovan je 1953., a proglašenje zaštićenim područjima regionalnih parkova Snježnik i Kočevsko Kupa planira se do 2014. (Hina) xbma yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙