FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 18. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 18. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i Željko Komšić uputili su u ponedjeljak pismo Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu tražeći od njega poduzimanje mjera kojima bi se osigurala provedba presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po kojoj je u Srebrenici počinjen zločin genocida. "Do sada ništa nismo čuli o provedbi ove presude", kazao je novinarima u Sarajevu Silajdžić pojašnjavajući kako odgovarajući dokumenti UN obvezuju tu organizaciju na provedbu presuda koje izrekne ICJ. Odlučujući o tužbi BiH protiv bivše SR Jugoslavije odnosno Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, taj je međunarodni sud u veljači ove godine zaključio kako vlasti u Beogradu ne snose odgovornost za napad na BiH no jesu odgovorne zbog toga što nisu spriječile izvršenje genocida u Srebrenici niti su poduzele mjere za privođenje i kažnjavanje počinitelja tog zločina.

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Haris Silajdžić usprotivili su se u ponedjeljak mogućem preustroju BiH u federalnu državu ocijenivši kako to ne bi riješilo postojeće probleme, a vjerojatno bi otvorilo niz novih. "Federalizacija BiH ima za cilj izdvajanje iz BiH i o tome ne možemo razgovarati", kazao je Silajdžić novinarima u Sarajevu komentirajući ponovljeni prijedlog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragana Čovića da BiH bude preustrojena u državu s četiri federalne jedinice. Čović je stari prijedlog ponovio prošlog tjedna boraveći u posjetu stranačkom ogranku u Glamoču pojašnjavajući kako bi jednu od federalnih jedinica činilo Sarajevo koje bi bilo utemeljeno kao distrikt. Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić također je ocijenio neprihvatljivim Čovićev prijedlog. "To nije koncept za kojega bih digao ruku", kazao je Komšić.ž

LUXEMBOURG - Europska unija je u ponedjeljak najavila da će izravno financijski pomagati palestinsku vladu premijera Salama Fayyada, dok bi pomoć za pojas Gaze, gdje je vlast preuzeo Hamas, mogla ići preko UN-a. "Dio sredstava ići će izravno" palestinskoj vladi Salama Fayyada, koja kontrolira samo područje Zapadne obale, izjavio je Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu. Solana je pozvao Fayyada da pokuša osigurati financijska sredstva kako bi mogao pomoći palestinskom stanovništvu i na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Ministri vanjskih poslova EU-a okupili su se u Luxembourgu na svom redovitom mjesečnom sastanku. Glavna tema je priprema za predstojeći summit krajem tjedna u Bruxellesu, na kojem će europski čelnici pokušati naći izlaz iz sadašnje institicionalne krize.

MADRID - Bliskoistočni sukob mogao bi poprimiti "svjetske dimenzije, upozorio je u ponedjeljak saudijski kralj Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud. Rekao je to u razgovoru objavljenom u dnevniku El Paisu na dan kad stiže u trodnevni posjet Španjolskoj, a intervjuiran je u marokanskome gradu Casablanci. Izraelsko-palestinski sukob, stanje u Iraku i u Libanonu, nuklearno pitanje i terorizam stvorili su veoma nestabilno stanje koje bi se moglo preliti i izvan regionalnih granica, upozorio je Abdullah. "Nuklearni program u ovoj regiji samo je dodatni problem", rekao je kralj u vezi s iranskim nuklearnim programom, no ipak je dodao: "Svaka zemlja ima pravo na mirnodopsku upotrebu nuklearne energije". Abdullahov posjet bit će prvi službeni posjet saudijskoga monarha Španjolskoj u zadnjih 25 godina.

PEKING - Američki izaslanik Christopher Hill izjavio je u ponedjeljak da bi se pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu mogli nastaviti u roku nekoliko tjedana, nakon što je riješen spor oko transfera zamrznutog novca Sjeverne Koreje. No Hill, koji je u ponedjeljak stigao na razgovore u Peking, rekao je kako još puno toga treba učiniti da bi se nastavio taj proces, zaustavljen mjesecima zbog spora oko blokiranih sredstava Pyongyanga. Sjeverna Koreja pozvala je tijekom vikenda u posjet inspektore Međunarodne agencije za nuklearnu energiju nakon što je dovršen transfer 25 milijuna dolara. "Trebat ćemo političku volju, no s tehničkog stajališta to je moguće", rekao je Hill na konferenciji za novinare u Pekingu. "Mislim kako je to stvar tjedana, a ne mjeseci", dodao je Hill govoreći o obnovi pregovora. Podsjetio je da Pyongyang mora zatvoriti i zapečatiti reaktor u Yongbyonu, što bi trebali nadzirati inspektori IAEA-e.

GAZA/TEL AVIV - Izrael od ponedjeljka ponovno gorivom opskrbljuje Gazu, objavila je naftna tvrtka Israeli Dor. "Od danas naša tvrtka ponovno isporučuje gorivo Pojasu Gaze", stoji u priopćenju kompanije koja jedina opskrbljuje Gazu gorivom i plinom. Glasnogovornica tvrtke izjavila je kako su dobili upute izraelske vlade da tako postupe. "To je političko pitanje i ravnamo se prema uputama koje smo dobili", rekla je. Tvrtka je ranije obustavila isporuku goriva Gazi jer nije mogla uspostaviti veze s palestinskim partnerima nakon što je Hamas zavladao tim područjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙