FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV : Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 14. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio je danas da će u izbornome programu HDZ-a, koji će biti predstavljen na 11. općem saboru stranke 30. lipnja, naglasak biti na gospodarstvu te borbi protiv nezaposlenosti i korupcije. Gostujući u emisiji "Total-specijal" Media servisa, objavljenoj na Obiteljskom radiju, Sander je rekao da će se stranački izborni program usredotočiti na jačanje poduzetništva, povećanje standarda građana i na borbu protiv sive ekonomije. Na pitanje hoće li se parlamentarni izbori održati 25. studenoga Sanader je odgovorio da to još nije odlučeno. Po njegovim riječima, HDZ neće prije početka izborne kampanje objaviti imena prvih na listama u izbornim jedinicama. Nije odlučeno hoće li on biti nositelj svih lista kao na proteklim izborima. Na pitanje hoće li Vlada oprostiti dug splitskom tjedniku "Feral Tribune" koji se danas, prvi put nakon 14 godina izlaženja nije pojavio na kioscima, Sanader je istaknuo kako Vlada neće oprostit dug "Feralu", ali će pronaći način da pomogne tom tjedniku koji, smatra, treba izlaziti.

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora popodnevni dio sjednice nastavili su raspravom o Izvješću o stanju i upravljanju robnim zalihama od 2000. do 2006. s financijskim pokazateljima. Državni tajnik Vladimir Vranković izvijestio je da su u tome razdoblju s državnim robnim zalihama poslovalo u skladu s propisima za proračun i proračunske korisnike, Zakonu o državnim robnim zalihama, Zakonom o strateškim robnim zalihama te Vladinim odlukama i zaključcima. U strukturi strateških robnih zaliha najveću vrijednost tvori devet vrsta proizvoda što je 91 posto ukupnih zaliha: pšenice 17 posto, eurodizela 16, mazuta 15, mesa 13, konzerva 10, mlaznog goriva sedam te šećera i kukuruza po šest posto, rekao je Vranković. Napomenuo je da je najslabija popunjenost bilance naftnim derivatima.

ZAGREB - Klub SDP-a najoštrije osuđuje potpuno neprihvatljiv istup zastupnice HDZ-a u Hrvatskom saboru Zdenke Babić-Petričević koja se, kako kažu, na najuvredljiviji način okomila na zastupnicu Milanku Opačić tvrdeći da ona ne zna što su to ljubav, majčinstvo i odgovornost te da zbog toga o tim temama nema pravo govoriti u Saboru. Izlaganje SDP-ove zastupnice Milanke Opačić o Vladinu Prijedlogu zakona o udomiteljstvu izazvalo je niz replika iz HDZ-ovih klupa, a Zdenka Babić-Petričević rekla je da se ljubav, majčinstvo i odgovornost ne mogu ozakoniti. "Sjedite i razmislite što ćete u Hrvatskom saboru govoriti o nečemu što nemate", rekla je Babić-Petričević. Na njezine je riječi reagirao predsjedavajući Luka Bebić (HDZ), ocjenivši da je riječ o neprihvatljivim aluzijama i kvalifikacijama.

ZAGREB - Saborski Odbor za informatizaciju i medije danas nije odlučio treba li članicu Programskog vijeća HRT-a i predsjednicu udruge GONG Suzanu Jašić prijaviti Povjerenstvu za sukob interesa. Odbor je o tomu raspravljao na zahtjev pet članova iz HDZ-a i HSLS-ovke Đurđe Adlešić, koji su uvjereni da "enormni" porast donacija HRT-a GONG-u nakon ulaska Jašićeve u Vijeće pokazuje da je riječ o sukobu interesa. Glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić naglasio je da ta kuća GONG-u nije davala donacije, nego da je emitirala spotove kojima je ta udruga pozivala na izbore.

Kazao je kako je emitiranje informacija od općeg interesa HRT-ova programska obveza, što HRT ne prikazuje kroz financijska izvješća. Nenad Stazić (SDP) inicijativu smatra pokušajem obračuna s GONG-om.

SPLIT - Splitski Ogranak dopisnika i lokalnih medija Hrvatskoga novinarskog društva (HND) sa svojega je današnjeg sastanka hrvatskoj javnosti i, posebno, Vladi uputio poruku naslovljenu "Spasimo Feral Tribune", splitski tjednik koji se nakon punih 14 godina izlaženja prvi put sutra ne će pojaviti na kioscima. Ogranak HND-a poručuje kako je riječ o tjedniku koji je odigrao vrlo važnu ulogu u demokratizaciji Hrvatske i bio ispred svog vremena te da je zbog svojih stajališta imao i neugodnosti, premda je, kako se navodi, danas očito da je bio u pravu. Stoga, u duhu predložena smanjenja PDV-a na novine, traže da se i Feral Tribuneu otpišu dugovi za neplaćen porez.

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je protiv župnika iz rabske župe Banjola Drage Ljubičića (63) prijedlog za provedbu istrage zbog osnovane sumnje da je počinio kažnjiva djela bluda na štetu pet dječaka, pa je osumnjičeni svećenik danas ponovno ispitan, a Županijski je sud sve podatke o ispitivanju i u svezi s oštećenim dječacima proglasio tajnom, priopćeno je danas iz Županijskog suda u Rijeci. U priopćenju se navodi da je istražni sudac Vlado Bosner danas zaprimio prijedlog Državnog odvjetništva te je, nakon što je to učinio jučer, ponovno ispitao osumnjičenika.

ZAGREB - Godinama nakon najnovijega ratnog sukoba na prostorima bivše Jugoslavije još nema cjelovitih i usporednih podataka o ratnim stradanjima vojnika i civila, rečeno je danas na Prvoj međunarodnoj viktimološkoj konferenciji o žrtvama rata i oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji (1991.- 2001.). Na skupu, koji je u Zagrebu organiziralo Hrvatsko žrtvoslovno društvo (HŽD), sudjelovali su stručnjaci i znanstvenici iz bivših jugoslavenskih republika u nakani da se približe istini o stradanjima, žrtvama i zločinima, neovisno o tome tko ih je počinio. Predsjednik HŽD-a Zvonimir Šeparović rekao je da se brojke o stradanjima još prikupljaju, no po podatima s kojima raspolaže to društvo, u Hrvatskoj je od Srba stradalo 13.150 osoba.

ZAGREB - Nakon duže bolesti danas popodne u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu umro je u 67. godini pjesnik i hrvatski veleposlanik u Republici Čile, Boris Maruna, izvijestili su iz Matice hrvatske. Boris Maruna rođen je 1940. u Potpragu, na južnim obroncima Velebita. Od 1949. s roditeljima i braćom živio je u Zaprešiću, a 1960. emigrirao je iz tadašnje Jugoslavije. Nakon demokratskih promjena i uspostave neovisne hrvatske države 1990. vratio se u Republiku Hrvatsku i, uz ostalo, obnašao dužnost ravnatelja Hrvatske matice iseljenika te glavnog urednika časopisa "Vijenac" Matice hrvatske. Posljednje četiri godine bio je hrvatski veleposlanik u Čileu, odakle je prošloga tjedna doputovao u Zagreb.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, poslao je brzojav sućuti obitelji Borisa Marune, veleposlanika Republike Hrvatske u Republici Čileu, koji je preminuo danas u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. "Životni put Borisa Marune bio je put čovjeka koji je tražio Hrvatsku i koji je - kada je napokon našao slobodnu, demokratsku Hrvatsku - pronašao sebe. Mada obilježen teškom bolešću nije se štedio na zahtjevnoj dužnosti hrvatskog veleposlanika u Čileu. Da je takvo njegovo djelovanje urodilo plodom i da je bilo visoko cijenjeno, mogao sam se osobno uvjeriti prilikom svojeg službenog posjeta Čileu", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića obitelji Borisa Marune.

ZAGREB - Država će na prodaju u javnoj ponudi dionica HT-Hrvatskih telekomunikacija ponuditi najmanje 20 posto, a najviše 23 posto dionica HT-a, prijedlog je odluke o kojem bi sutra trebala odlučivati hrvatska Vlada. Na prodaju će tako biti ponuđeno najmanje 16.377.707, a najviše 18.834.363 redovnih dionica HT-a, u nominalnom iznosu od 100 kuna svaka. Kao i kod javne ponude dionica Ine i za dionice HT-a građani će imati pravo prvenstva pri upisu, i to onog broja dionica čija ukupna prodajna cijena ne premašuje 38.000 kuna. Na svakih deset dionica upisanih uz pravo prvenstva građani će imati pravo i na jednu, dopunsku dionicu.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo utvrdilo je danas Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama proračuna Grada za 2007. godinu. Proračun grada rebalansom se povećava za 380 milijuna kuna, pa sada iznosi 6,88 milijardi kuna. Premda je grad zbog zakonskih izmjena izgubio prihode od poreza na dobit, pročelnik za financije Slavka Kojića ustvrdio je da se proračun ipak ne puni loše, iako je u pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupni gubitak 190 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙