FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 12. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

DAVOR - Predstavnici hrvatske Vlade i Svjetske banke potpisat će danas u Davoru, u Brodsko-posavskoj županiji, ugovor o zajmu za Projekt unutarnje vode, u iznosu od sto milijuna eura. Tim zajmom Svjetska sanka podupire aktivnosti hrvatske Vlade na poboljšanju vodoopskrbe i rada službi za prikupljanje i obradu otpadnih voda, kao i poboljšanju mjera za zaštitu od poplave u jedinicama lokalne uprave u kopnenom području Hrvatske. Projektom će biti obuhvaćeni slivovi rijeka Save, Drave i Dunava, a treba pomoći u poboljšavanju javne vodoopskrbe za oko 65.000 ljudi, dok bi se pročišćavanje otpadnih voda proširilo na još 31.000 stanovnika.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer da je s Gradom Zagrebom još ostalo neriješeno pitanje oko vlasništva nad Arenom Zagreb, naglasivši kako je "logično da Vlada, ako financira dvoranu s pedeset posto, mora biti i vlasnik s pedeset posto". Ocijenio je da za to ne postoji drugačije rješenje i izrazio uvjerenje da će Grad ubrzo odgovoriti na Vladino mišljenje o tome, koje su im uputili prošli vikend. Upitan je li HDZ već sastavio izborne liste za predstojeće izbore, premijer Sanader je rekao kako će o tome razgovarati kad za to dođe vrijeme. "Naravno da imam ideju o tome kako bi trebale izgledati izborne jedinice, ali još nije počela izborna kampanja, imamo puno ozbiljnijih stvari na dnevnom redu", dodao je. Najavio je da će na Saboru HDZ-a 30. lipnja ta stranka predstaviti javnosti smjernice svog izbornog programa i konkretne prijedloge za planove za idući mandat.

ZAGREB - Premijer Sanader komentirao je jučer izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o ukidanju glasovanja za Hrvate iz BiH, naglasivši da to ne dolazi u obzir te je neprihvatljivo "jer su Hrvati u BiH bili prvi u obrani Hrvatske i ne može se prema njima na takav način odnositi". Svaki hrvatski državljanin, gdje god bio, ima jednaka prava i obveze pred hrvatskim Ustavom, oni koji bi htjeli drugačije iz politikanskih ili stranačkih razloga obezvrjeđuju odluku Ustavnog suda, a prije svega šalje se vrlo loša poruka prema Hrvatima u BiH, rekao je Sanader.

JASTREBARSKO - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, izjavio je jučer kako Hrvati u BiH nisu hrvatska dijaspora. Na novinarsku zamolbu da komentira izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da će SDP, kad osvoji vlast, ukinuti u Hrvatskoj biračko pravo Hrvatima iz BiH, predsjednik Mesić je rekao da mu nije drago što ta tema postaje predizbornom temom. "Hrvati u BiH su konstitutivan element BiH, kao i preostala dva konstitutivna naroda, i oni nisu naša dijaspora. Činjenica je također da je na snazi takva zakonska regulativa, koja ih uključuje u dijasporu iako oni to nisu", ocijenio je. Na pitanje je li on osobno za oduzimanje Hrvatima iz BiH statusa hrvatske dijaspore ili ne, predsjednik Mesić je odgovorio da "treba razlučiti što dijaspora jest, a što nije, ali da treba voditi računa i o političkoj situaciji s Hrvatima u BiH".

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji je sinoć prvi put kao predsjednik stranke govorio pred članovima Glavnoga odbora SDP-a, istaknuo je kako je Izborna pobjeda jedina zadaća Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) pa će se stranka fokusirati na svoje ljude i programe koji su najbolji. Glavni odbor SDP-a na sinoćnjoj je sjednici, također prihvatio, bez rasprave, prijedlog predsjednika SDP-a Milanovića o nositeljima lista SDP-a za predstojeće parlamentarne izbore u osam izbornih jedinica, te zaključio da će se odluka o prvima na listi u 1. i 4. izbornoj jedinici donijeti na jesen. Tako će Milan Bandić biti prvi u 2. izbornoj jedinici, Ljubo Jurčić u trećoj, Igor Dragovan u petoj a Tonino Picula u 6. izbornoj jedinici dok će Milanka Opačić biti nositeljica liste u 7. izbornoj jedinici, Zlatko Komadina u osmoj, Ranko Ostojić u devetoj te Željka Antunović u desetoj izbornoj jedinici. Glavni odbor SDP-a prihvatio je da Milanović ostane koordinator za 4. izbornu jedinicu, ali i da postane koordinator za 1. izbornu jedinicu, gdje će na tome mjestu naslijediti prvoga predsjednika SDP-a Ivicu Račana. Predsjednik SDP-a Milanović procijenio je kako nema teme koja može podijeliti SDP-a.

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je jučer pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana srpske nacionalnosti zbog kažnjiva djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, od kojih su dvojica u pritvoru, a prvookrivljeni nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Od rujna 1992. do kolovoza 1995. za okupacije sela Dalja kod Osijeka okrivljeni N.S.(1958.) obnašao je dužnost zapovjednika voda srpske paravojne postrojbe vojne policije u Dalju, a M.K.(1966.) i R.K. (1950.) bili vojni policajci, navodi se na internetskim stranicama Županijskoga državnog odvjetništva. U ostvarenju plana protjerivanja preostaloga nesrpskog stanovništva okrivljeni su, po optužnici, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava privodili i ispitivali Hrvate i Madžare te ih fizički i psihički zlostavljali. U mučenju su teško ozlijedili sedam osoba, a jedna je preminula od posljedica ozljeda. Okrivljeni M.K. i R.K. nalaze se u pritvoru zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, a N.S. nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima te je protiv njega određen pritvor i izdana tjeralica.

MUENCHEN - Hrvatsko izaslanstvo koje boravi u posjetu Bavarskoj posjetit će danas Muenchenski sajam, na kojem se otvara sajam Transport-Logistic 2007. Na sajmu sudjeluje i desetak hrvatskih tvrtki, primjerice Hrvatske željeznice, luke, prijevoznici, špediteri, a njihov nastup organizira Hrvatska gospodarska komora. Sajam transporta i logistike u Muenchenu bijenalna je manifestacija na kojoj se predstavljaju svi vidovi prometa i prateće djelatnosti, a organizatori na ovogodišnjem sajmu očekuju 1.400 izlagača iz više od 50 zemalja. Hrvatski ministar ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i bavarski ministar gospodarstva, infrastrukture, prometa i tehnologije Erwin Huber najavili su, pak, nakon jučerašnjeg sastanka u Muenchenu kako će Zagreb u listopadu biti domaćin velikog izaslanstva gospodarstvenika iz Bavarske. Uzvratni susret bavarskog gospodarskog izaslanstva bit će prilika za konkretne dogovore oko projekata za koje je na jučer držanom Bavarsko-hrvatskom gospodarskom skupu iskazan najveći interes obiju strana, a to su područje energetike, zaštite okoliša i komunalne usluge.

ZAGREB - Na jučerašnjoj svečanosti obilježavanja 100. obljetnice Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu potpisan je Sporazum o zajedničkom financiranju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj", u čije će se sadašnje prostore useliti Akademija. Sporazum su, u nazočnosti premijera Ive Sanadera, potpisali ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac i ministar kulture Božo Biškupić. Sporazumom se ostvaruje elementarni preduvjet kako bi Akademija likovnih umjetnosti mogla nastaviti svoj rad s još većim žarom i kapacitetom, ocijenio je premijer Sanader. Ministar Primorac je rekao da u projektu vrijednom 20 milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva sudjeluje s 50 posto sredstava, Ministarstvo znanosti s 35 posto, a Ministarstvo kulture s 15 posto. Od samih početaka Akademija je okupljala osobe snažnih stvaralačkih energija, različitih poetika i osobnosti koje je vodila zajednička ideja za unaprjeđenje hrvatske likovne umjetnosti i poučavanja mlađih naraštaja, istaknuo je ministar Biškupić.

RIJEKA - Dani sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke održat će se od 13. do 16. lipnja, a tijekom Dana bit će održan bogat duhovni, kulturni, glazbeni i športski program, najavili su jučer predstavnici gradske uprave i Riječke nadbiskupije. Zastava sv. Vida bit će iznesena pred riječku prvostolnicu, katedralu sv. Vida na Trgu Grivica, u srijedu, 13. lipnja. Isti će dan početi trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Vida, a Orkestar HNK "Ivana pl. Zajca" održat će koncert. Znanstveni skup o povijesti Rijeke najavljen je za četvrtak, 14. lipnja, u Gradskoj vijećnici, a isti će dan biti održana i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će zaslužnim građanima biti uručena javna priznanja. Predstavnici Lučke kapetanije i gradske uprave položit će 15. lipnja vijence u more, a isti će dan biti predstavljeno obnovljeno izdanje knjige prof. Radmile Matejčić "Kako čitati grad". Ove godine blagdan sv. Vida "pada" na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, pa se njegova liturgijska proslava pomiče za jedan dan, odnosno na subotu, 16. lipnja. Tada će u središtu Rijeke biti održana svečana procesija, a središnje misno slavlje predvodit će biskup krčki msgr. Valter Župan, zajedno s riječkim nadbiskupom msgr. Ivanom Devčićem i drugim biskupima.

ZAGREB - Na Jadranu je u prvih pet mjeseci ove godine boravilo gotovo 1,5 milijuna turista, što je 12 posto više nego li u isto vrijeme lani, dok je nešto više od 5 milijuna noćenja porast za 7 posto, pokazuju prvi podatci Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Značajnom porastu petomjesečnog fizičkog turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti s nešto više od 1,1 milijun dolazaka i 4,1 milijunom noćenja, što su u odnosu na prošlogodišnjih pet mjeseci porasti od 13, odnosno 10 posto. Domaćih je turista bilo 7 posto više ili oko 350 tisuća, ali su ostvarili 5 posto manje noćenja ili nešto malo više od 905 tisuća. Promatrano po jadranskim regijama najviše je turista u pet mjeseci ove godine, gotovo 612 tisuća, došlo u Dalmaciju (odnosno njene četiri županije), što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast od 8 posto.

ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo nešto više od 263 tisuće nezaposlenih, što je oko 24 tisuće, ili 8,3 posto manje nego li u istom mjesecu prošle godine, istaknula je v.d. ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ankica Paun Jarallah na jučerašnjoj konferenciji za novinare. U usporedbi pak s travnjem ove godine u svibnju je nezaposlenih bilo manje oko 15 tisuća ili 5,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙