FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 12. lipnja

ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za utorak, 12. lipnja
ZAGREB, 12. lipnja 2007. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za utorak, 12. lipnja

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda izreći će presudu u predmetu protiv Milana Martića, političkog vođe pobunjenih Srba u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Martića, bivšeg ministra unutarnjih poslova i predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine tereti se u 19 točaka optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Martić je po optužnici, od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata planirao, zapovijedio i poticao progone, istrebljenje, ubojstva, zatvaranja, mučenja, deportacije, bezobzirna razaranja i pljačku na području Hrvatske i BiH. Cilj pothvata, koji je vodio bivši jugoslavenski

predsjednik Slobodan Milošević, bio je, prema optužnici, da se "nasilno i trajno" ukloni nesrpsko stanovništvo s dijelova hrvatskog teritorija. Martića se tereti za granatiranje Zagreba u svibnju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, glavnom staraca i žena. Suđenje je završilo 12. siječnja ove godine, a tužiteljstvo je za Martića zatražilo kaznu doživotnog zatvora.

TEL AVIV - Drugi krug izbora za predsjednika Laburističke stranke. Kandidati su bivši izraelski premijer Ehud Barak i bivši šef tajne službe Ami Ayalon.

ISTANBUL - Bivši američki potpredsjednik Al Gore govorit će o klimatskim promjenama na konferenciji koju organizira Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF).

LISABON - Finski premijer Matti Vanhanen sastat će se a svojim portugalskim kolegom Joseom Socratesom uoči portugalskog preuzimanja predsjedanja EU-om 1. srpnja.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Branka Radman

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Domagoj Janković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙