FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 6. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

BRUXELLES - Premijer Ivo Sanader doputovao je u srijedu u sjedište NATO-a u Bruxellesu gdje će razgovarati s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom i s članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC). Odmah po dolasku, premijer Sanader je započeo razgovore s glavnim tajnikom Schefferom, koji ga dočekao ispred sjedišta NATO-a. Nakon toga, hrvatski premijer će razgovarati s veleposlanicima zemalja članica, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo NATO-a. Tim sastankom Hrvatska završava peti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP). Nakon završetka petog godišnjeg ciklusa MAP-a, Hrvatska ulazi u završnu fazu pred očekivani poziv za članstvo u NATO-u, što bi se trebalo dogoditi na summitu Saveza u proljeće sljedeće godine u Bukureštu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prisustvovat će Regionalnoj konferenciji "Kulturna raznolikost - most između kulturnog nasljeđa i kulture budućnosti" , koja će se održati u četvrtak u Bukureštu, priopćio je Ured predsjednika. Cilj ove konferencije je stvaranje strategije za zajedničke akcije oko očuvanja povijesnih spomenika, različitih običaja i kulturnih izričaja koji su sastavni dio zajedničke kulturne baštine svih naroda ovog dijela Europe. Ova je konferencija nastavak inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini u travnju 2002. godine na temu jačanja suradnje u jugoistočnoj Europi. Prošlogodišnji sastanak na vrhu pod nazivom "Komunikacija nasljeđa: Nova vizija jugoistočne Europe" održan je u Opatiji.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija je u potpunosti solidarna sa Srbijom glede pitanja statusa Kosovo, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenose ruski mediji. "Mi smo čvrsto solidarni s vama po pitanju Kosova", rekao je Lavrov na sastanka sa šefom srbijanske diplomacije Vukom Jeremićem u Moskvi. Rusija neće podržati nikakvu odluku o statusu Kosova koja nije prihvatljiva Beogradu, istaknuo je Lavrov i dodao da Rusija podržava napore srbijanskih vlasti u rješavanju svih važnih pitanja koja stoje pred njom.

MADRID - Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero u srijedu je obećao da će se boriti protiv baskijske separatističke organizacije ETA-e "jednakom čvrstinom i odlučnošću" kojom je pokušao uspostaviti mir s njom. Zapatero je to rekao u Senatu nakon što je u ponoć isteklo 14-mjesečno primirje. ETA je u utorak okončala prekid vatre, optužujući vladu za uništenje krhkog mirovnog procesa policijskim i pravosudnim zlostavljanjem separatista. Španjolska policija u punoj je pripravnosti, strahujući da bi ETA mogla odmah izvesti napad, možda na neku turističku metu.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair izjavio je kako vjeruje da može uvjeriti američkog premijera Georgea W. Busha da se po prvi put složi s globalnim ciljem "značajnog smanjivanja" emisija plinova odgovornih za učinak staklenika. U intervjuu za dnevni list Guardian u srijedu Blair je rekao da je Amerika "na potezu" glede svog stajališta o klimatskim promjenama. Prema njegovim riječima, na summitu G8 u Njemačkoj vodit će se "teški pregovori" o tom pitanju budući da je "još uvijek nejasno" na što će Bush pristati. Bush je nedavno zatražio da se 10 do 15 najvećih emitera štetnih plinova u Sjedinjenim Državama dogovore o smanjenju te emisije, doduše izvan okvira UN-a. Glavna razilaženje EU-a i SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena je upravo određivanje jasnih ciljeva i rokova za smanjenje emisije štetnih plinova.

RAMALLAH - Sastanak između izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, predviđen za četvrtak, odgođen je na neodređeno vrijeme, rekli su u srijedu palestinski dužnosnici. "Sastanak je odgođen zbog poteškoća koje su se pojavile tijekom priprema. Priprema sastanka zahtijeva dodatne diskusije", rekao je Abasov savjetnik Nabil Amr. "Datum i mjesto sastanka još nisu određeni i još su u tijeku pripreme", kazao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙