FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 5. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

ZAGREB - Summit G8, koji u srijedu počinje u Njemačkoj uz izuzetne mjere sigurnosti, bavit će se klimatskim promjenama, pomoći Africi i nesuglasicama Zapada i ruskog predsjednika Vladimira Putina, a sve u pozadini straha da bi prosvjedi antiglobalista, kakvi prate ovakve skupove, mogli eskalirati u nerede. Na sastanak sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, prva se izaslanstva u Heligendammu, na Baltičkom moru, očekuju se u srijedu prijepodne. Antiglobalisti ponajviše ističu da je globalizacija donijela propast zemljama u razvoju i u jeku takvih optužbi G8 trebao bi se posebice pozabaviti pitanjem pomoći siromašnoj Africi, što je uz klimatske promjene prioritet njemačkog predsjedanja Europskom unijom.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je dekretom odredio da će se prijevremeni parlamentarni izbori održati 30. rujna, kao što se i dogovorio sa svojim političkim protivnikom, premijerom Viktorom Janukovičem, objavilo je ukrajinsko predsjedništvo. Ta je odluka objavljena na internet stranici predsjedništva i trebala bi okončati političku krizu pokrenutu početkom travnja kada da je Juščenko raspustio parlament što je osporavala proruska Janukovičeva vlada.

PRAG - Američki plan instaliranja dijela svog raketnog štita u Češkoj i Poljskoj je potpuno obrambena mjera koja ničim nije uperena protiv Rusije, izjavio je američki predsjednik George W. Bush u utorak u Pragu. "Reći ću Vladimiru (ruskom predsjedniku Putinu) da se ne treba bojati našeg raketnog obrambenog štita. U stvari, pitat ću ga zašto ne bi surađivali s nama na tom sustavu? Zašto ne bi poslali svoje generale k nama i vidjeli kako sustav funkcionira", rekao je Bush nakon sastanka sa svojim češkim kolegom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom. Rusija se odlučno protivi američkom planu postavljanja deset presretača raketa u Poljskoj i radarskog sustava u češkoj. Putin smatra da je takav potez prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

ZAGREB/PEKING - Kina se u utorak usprotivila spornom američkom planu postavljanja proturaketnog štita u dvjema europskim zemljama, ocijenivši da bi taj projekt mogao poremetiti stratešku ravnotežu moći. Sjedinjene Države žele postaviti elemente planiranog štita na prostoru Europe - sofisticirani radar u Češkoj Republici te deset presretača raketa u Poljskoj, čemu se oštro protivi Rusija. "To ne pridonosi međusobnom razumijevanju velikih sila niti regionalnoj sigurnosti. Također, to može izazvati nove probleme jačanjem naoružanja", izjavila je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu, javlja agencija France presse. Peking strahuje da bi se SAD mogao koristiti sustavom obrane da zaštiti Tajvan, odbjegli otok koji Kina želi vratiti pod svoju upravu.

PRIŠTINA - Odjel za pravosuđe UNMIK-a priopćio je u utorak kako je međunarodni tužitelj na Kosovu podigao optužnicu za kazneno djelo protiv čelnika radikalnog kosovskog pokreta "Samoodređenje", Albina Kurtija, zbog nasilnih prosvjeda tog pokreta 10. veljače tijekom kojih je bilo poginulih i ranjenih. Optužnica tereti Kurtija kao čelnika i organizatora skupine koja je, kako se navodi, "počinila kriminalno djelo" pozivajući na otpor i ometajući službene osobe u izvršenju dužnosti te za "vođenje skupine tijekom nasilnih prosvjeda 'Samoodređenja' 10. veljače u Prištini". Radikalni Kurtijev pokret protivi se pregovorima o statusu Kosova i traži da Priština sama proglasi neovisnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙