FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:
ZAGREB, 5. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, ove je godine posvećen promjeni klime odnosno utjecaju koju ta promjena ima na ekosustave, posebno one polarne. Slogan ove godine je "Topljenje leda - vruća tema?" Ta tema odabrana je kao potpora Međunarodnoj polarnoj godini i usredotočena je na učinke koje promjena klime ima na polarne ekosustave i zajednice, te posljedice koje iz toga proizlaze diljem svijeta. Danas će, u okviru zajedničkog projekta UN-ovog Programa za razvoj, hrvatskog Fonda za zaštitu okoliša i resornog ministarstva, u svim hrvatskim dnevnim novinama biti brošura "Prihvatite izazov težak jednu tonu CO2", koja upućuje što konkretno svatko od nas može poduzeti kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova i time ublažile i usporile neželjene klimatske promjene.

OSIJEK

Uoči današnje konferencije "Italija i Hrvatska - ulaganje u Slavoniju radi zajedničkog napretka" u Osijeku, sinoć je na konferenciji za novinare predstavljena dosadašnja suradnja Italije s pet slavonskih županija i oblici buduće suradnje. Gospodarska suradnja Italije i pet slavonskih županija i do sada je bila vrlo dobra, a očekuje se još tješnje gospodarsko, kulturno i prijateljsko povezivanje pet slavonskih županija s talijanskim pokrajinama Furlanijom Julijskom Krajinom i Venetom, istaknuto je na konferenciji na kojoj je bio i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini i pet slavonskih župana.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine iznosila je 26,92 kune, što u odnosu na prosjek za veljaču predstavlja pad od 5,6 posto, dok je u odnosu na prosjek iz ožujka prošle godine bila veća za 8,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Podaci pokazuju da su u trećem ovogodišnjem mjesecu bila 174 plaćena sata. Najviša prosječna neto satnica za ožujak isplaćena je u zračnom prijevozu i iznosila je 47,79 kuna. Najniža prosječna mjesečna isplaćena plaća po satu zaposlenih za ožujak bila je pak u proizvodnji odjeće, doradi i bojanju krzna i iznosila je 14,15 kuna.

ZAGREB

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u gradu Zagrebu porasle su u travnju u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec za 5,3 posto, objavio je Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog poglavarstva. U odnosu na ožujak te su cijene povećane za jedan posto. Na godišnjoj su razini za najvećih 27,6 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj u Zagrebu porasle proizvođačke cijene skupljanja, pročišćavanja i distribucije vode.

ZAGREB

Likovna monografija "Marija Ujević Galetović" iz pera povjesničara umjetnosti Ive Šimata Banova, predstavljena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u nazočnosti Marije Ujević Galetović, sadrži 120 referentnih radova bez kojih se, kako je rečeno, ne može sagledati opus te istaknute hrvatske kiparice i akademkinje. Marija Ujević Galetović kipar je od stotinu načina i mogućnosti, a njezin opus, koji je iznenađujuća cjelina, Ive Šimat Banov interpretira na primjeren način, istaknuo je akademik Tonko Maroević. Monografiju je objavio Art magazin Kontura uz potporu Ministarstva kulture, Gradskoga ureda za kulturu grada Zagreba i Zaklade HAZU. Opus Marije Ujević Galetović raznolik je u svim aspektima, ali, smatra Šimat Banov spomenuo je da je Marija Ujević Galetović autorica brojnih spomenika od kojih su, ocijenio je, poneki antologijski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙