FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 4. lipnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 4. lipnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Kapetan Jack Sparrow veliki je pobjednik dodjele filmskih nagrada MTV-a održane u nedjelju u losangeleskom Universal cityju jer je film "Pirati s Kariba: Mrtvačeva škrinja" proglašen najboljim filmom, a njegova glavna zvijezda, Johnny Depp, nagrađen za najbolju ulogu. Depp je zajedno s producentom Jerryjem Bruckheimerom preuzeo nagradu Golden Popcorn (Zlatne kokice), dok je Sacha Baron Cohen osvojio nagrade za najbolju komičarsku izvedbu za film "Borat: učenje o Amerika kultura za boljitak veličanstveno država Kazahstan" i najbolji poljubac s Willom Ferrellom u filmu "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby". Najboljim negativcem proglašen je Jack Nicholson za ulogu u filmu "Pokojni", a najboljim debitantom Jaden Smith zahvaljujući ulozi u filmu "U potrazi za srećom".

KAIRO - Vrhovno vijeće za egipatske starine u nedjelju je odbilo zahtjev Portugalske pošte za tiskanjem marke s piramidama iz Gize u povodu natječaja o sedam novih svjetskih čuda. "Egipat u potpunosti odbacuje pokušaje stavljanja naših piramida, jedinog preostalog od sedam svjetskih čuda antike, na marku ili uključivanja u natječaj", kaže se u priopćenju koje je potpisao uglednik iz reda čuvara starina Zahi Hawass. U tijeku je glasovanje, pokrenuto na inicijativu kanadsko-švicarskog avanturista i sineasta Bernarda Webera, za izbor putem telefona ili interneta sedam novih najvećih čuda svijeta. Oko 200. godine prije nove ere je napravljen popis, koji se pripisuje Grku Philonu Bizantskom, u kojem je pobrojeno sedam svjetskih čuda, spomenika koji se "ne smiju propustiti". Bili su tu babilonski viseći vrtovi, Zeusov kip u Olimpiji, Kolos s Rodosa, Artemidin hram u Efezu, mauzolej u Halikarnasu i svjetionik u Aleksandriji i velike piramide u Gizi, koje jedine postoje i danas.

TEHERAN - Iranski vjerski vođa predložio je u nedjelju osnivanje centara u kojima bi mladi upoznavali svoje buduće partnere, objavila je novinska agencija Fars. "Zemlji trebaju centri gdje bi mladi ljudi birali svoje bračne drugove. To je jedna od najvećih potreba iranskog društva", rekao je Ebrahim Amini tijekom molitve petkom u gradu Qomu južno od Teherana. Zbog društvenih ograničenja i segregacije muškaraca i žena na javnim mjestima, mladi Iranci imaju vrlo malo prilika da upoznaju partnera ili partnericu. Većinu parova međusobno upoznaju članovi obitelji ili rodbina, no jesu li jedno za drugo saznaju tek nakon što stupe u brak. Posljedica toga je, prema službenim statistikama, sve veći broj razvoda braka, osobito u gradskim područjima. "Vlasti bi trebale rješiti taj problem uklanjanjem prepreka i primjenom tog projekta", istaknuo je Amini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙