FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 3. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 3. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks stiže u ponedjeljak u trodnevni službeni posjet Poljskoj gdje će s visokim dužnosnicima te zemlje razgovarati o bilateralnim odnosima dviju zemalja i hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama. Šeks u Poljsku putuje na poziv predsjednika poljskog Sejma Ludwika Dorna s kojim će službeno razgovarati u utorak, kad će ga primiti i predsjednik Poljske Lech Kaczynski.

PRIŠTINA - Predstavnici mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) priopćili su u nedjelju da će na Kosovu ostati sa istom misijom najmanje šest mjeseci nakon donošenja odluke o konačnom statusu. Predstavnik KFOR-a pukovnik Michael Knop kazao je da će KFOR ostati na Kosovu u prijelaznom razdoblju, sa istim mandatom, brojem trupa i strukturom. "Pored toga što ćemo ostati tijekom razdoblja tranzicije, koji će trajati 120 dana, NATO je odlučio da ostane na Kosovu najmanje 6 mjeseci nakon tog razdoblja", kazao je .

ATENA - Makedonija je spremna uskoro ući u NATO pod privremenim imenom Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYROM, prema engleskoj inačici imena) ako se oko toga ne pronađe rješenje, rekao je u nedjelju makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u razgovoru za grčki dnevnik Kathimerini. Grčka, koja je prije najavila kako će blokirati put Makedonije prema EU i NATO-u ako ona ne pristane na kompromis oko svojeg imena, u nedjelju je u priopćenju glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Georgesa Kumucakosa izjave Crvenkovskog ocijenila "nekorisnom taktikom".

BERLIN - Biskupi iz najrazvijenijih zemalja svijeta pozvali su u nedjelju čelnike skupine G8 da na svom summitu koji se će se od 6. do 8. lipnja održati u njemačkom Heiligendammu poduzmu konkretne korake u rješavanju gorućih svjetskih problema. U otvorenom pismu čelnicima država i vlada skupine G8, predsjednik njemačke biskupske konferencije kardinal Karl Lehmann i njegovi francuski, britanski, japanski, kanadski, američki i ruski kolege traže kokretne akcije u sprečavanju ratova, u borbi protiv siromaštva, AIDS-a i klimatskog zagrijavanja. Od članica skupine G8 jedino predsjednik talijanske biskupske konferencije nije potpisao to pismo.

WASHINGTON - Senatorica Hillary Rodham Clinton, bivša američka prva dama, zadržala je dvoznamenkasto vodstvo pred najbližim konkurentima u utrci za demokratsku nominaciju na predsjedničkim izborima 2008., dok je među republikanskim kandidatima i dalje favorit bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, pokazala je anketa The Washington Posta/ABC Newsa objavljena u nedjelju. Hillary Clinton u anketi dobija 42 posto glasova demokratskih birača, dok njezinog glavnog protukandidata senatora Baracka Obamu podržava 27 posto stranačkog biračkog korpusa. Na trećem mjestu je bivši senator John Edwards s 11 posto glasova.

ARBIL - Irački dužnosnik objavio je da su turske vojne snage u nedjelju granatirale planinsko uporište Kurda na sjeveru Iraka, dan nakon što je Irak pozvao Tursku da diplomatskim putem riješi rastuće napetosti u toj regiji. I dok stanovnici tvrde da su napadi gotovo svakodnevni, posljednji napad uslijedio je nakon što su turski tenkovi izbili na granicu s Irakom. Cilj turskih granata bio je Haji Umran, planinsko područje koje borci turske separatističke Radničke stranke Kurdistana (PKK) koriste kao bazu za izvođenje napada po Turskoj. Stanovnici prenose da je napad u nedjelju trajao oko pola sata i da nema žrtava.

BEČ - Rahat Alijev, zet kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, kojeg je uhitila austrijska policija u petak, oslobođen je u nedjelju nakon što se obvezao da će platiti jamčevinu u iznosu od milijun eura, doznaje se od austrijskog državnog tužiteljstva. Alijev, čije izručenje traži Kazahstan, optužen je u svoj zemlji za otmicu dvojice bivših dužnosnika kazahstanske banke Nurkbank. U petak je uhićen u Austriji. Austrijsko državno tužiteljstvo je najavilo da je pokrenulo proceduru izručenja Alijeva, nakon što je proučen njegov predmet koji su dostavile kazahstanske vlasti.

COLOMBO - Najmanje 25 vladinih vojnika i 18 boraca tamilskih tigrova ubijeno je u nedjelju u intenzivnim sukobima na sjeveru Šri Lanke, objavili su vojni i tamilski izvori. Vojska je navela da je pronašla tijela deset vojnika ubijenih tijekom borbe u nedjelju ujutro. Separatisti su sa svoje strane naveli da su pronašli tijela još 15 vojnika. Pobunjenici Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE) objavili su na svom radiju Glas Tigrova da je 18 njihovih boraca ubijeno u tim sukobima.

GAZA - Deseci novinarki i djelatnica javne palestinske televizije u nedjelju su prosvjedovale u Gazi protiv islamističke skupine koja im je zaprijetila odsijecanjem glava ako se ne budu odijevale u skladu s islamskim zakonima. Prosvjednice su se okupile ispred ureda predsjednika Mahmuda Abasa kako bi zatražile zaštitu od prijetnji "Mačeva islamske vjere", objavljenih u priopćenju u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙