FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.
ZAGREB, 3. lipnja 2007. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Zoran Milanović novi je predsjednik SDP-a, odlučila je u subotu većina SDP-ovih delegata na izvanrednoj izbornoj konvenciji stranke. Milanović je u drugom krugu dobio 828 glasova, a njegova protukandidatkinja Željka Antunović 675 glasova. Milanović je u obraćanju delegatima, koji su njegovo proglašenje popratili gromoglasnim pljeskom, istaknuo kako će SDP voditi kao tim koordinatora i prijatelja. Izborni proces u stranci ocijenio je demokratičnim. Željka Antunović izjavila je novinarima da će s novim predsjednikom SDP-a surađivati kao i s Račanom. "Ja jesam u SDP-ovu timu, jedino ako me ne makne iz tog tima. U SDP-u ti timovi postoje već dugo i radimo svi zajedno", odgovorila je Antunović na novinarski upit hoće li biti u SDP-ovom izbornom timu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić, komentirajući u subotu izbor Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a, izjavio je kako misli da je "SDP iskoristio ovu priliku da prezentira svoj program i ljude". "Ako novi predsjednik stranke bude okupio tim koji je sada bio u natjecanju, ako sada stvori suradnike od njih mislim da je to velika šansa za SDP", rekao je Mesić u izjavi za Hrvatski radio. Na novinarsko pitanje je li iznenađen pobjedom Milanovića kao najmlađeg kandidata, Mesić je odgovorio kako "ljudi žele promjene, žele nova lica", da je Milanović "pokazao veliko znanje i vještine" te kako "misli da to nije tako veliko iznenađenje".

ZAGREB - U prvim reakcijama na izbor Zorana Milanovića za predsjednika SDP-a, član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u subotu kako je HDZ-u svejedno tko je novi predsjednik SDP-a jer će HDZ pobijediti na parlamentarnim izborima 2007. godine. "Izbor Milanovića najbolje odgovara HDZ-u zato što ni gospodin Milanović, kao ni ostalo troje kandidata nema hrabrosti, sposobnosti ni ideja za vođenje države", izjavio je novinarima Jandroković u prostorijama središnjice HDZ-a.

Predsjednik HSP-a Anto Đapić čestitao je Milanoviću na izboru za predsjednika SDP-a, ocjenjujući da je pred njim sigurno veliki posao, s obzirom na velika očekivanja njegove baze. Naglasio je kako mu je drago da je izbor SDP-ova predsjednika konačno dovršen, budući da se, kako je kazao, "u posljednjih nekoliko mjeseci vodila neviđena promidžba koja je pokrivala veliki medijski prostor".

Potpredsjednik HSS-a Božidar Pankretić rekao je kako je Milanović jedan od rijetkih političara koji ne dolazi iz 90-tih godina. Pankretić smatra da nastupaju određene generacijske smjene i to drži pozitivnim. Očekuje da slijedi profiliranje ukupne hrvatske političke scene.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izrazila je zadovoljstvo što je "SDP priveo kraju taj posao (izbor predsjednika)" i nadu da će ta stranka sada krenuti novim tempom prema parlamentarnim izborima. Dodala je kako HNS ostaje na istim pozicijama, pa i dalje postoji mogućnost suradnje sa SDP-om, te se nada da će suradnja napredovati.

ŠIBENIK - Dodjelom nagrada za najbolji poslovni plan za izvozni proizvod srednjih i visokih škola u subotu je u Šibeniku zatvoreno dvodnevno 11. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Savjetovanje koje je okupilo rekordan broj sudionika, njih 800-tinjak, bavilo se temama financiranja malog i srednjeg poduzetništva, projektima EU-a za povećanje konkurentnosti gospodarstva, marketingom kao temeljem poslovanja, novim tehnologijama i inovacijama kao preduvjetima konkurentnosti itd. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je kako je u zadnje tri i pol godine stvorena dobra poduzetnička klima i partnerski odnos s poduzetnicima te im državna administracija nije prepreka već produžena ruka u ostvarivanju njihovih projekta. Najavio je da će uskoro početi program mikrokreditiranja, malih kredita do 200 tisuća kuna s kamatom do pet posto.

OSIJEK - Svečanom sjednicom osječko-baranjske Županijske skupštine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku u subotu je proslavljen Dan Osječko-baranjske županije, koji je ustanovljen prije deset godina, kada je 2. lipnja 1997., prvi put nakon okupacije Baranje, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman posjetio Beli Manastir. Taj je dan prihvaćen kao dan kada je uspostavljena cjelovita Osječko-baranjska županija, koja je bila okupirana tijekom Domovinskog rata. Župan Krešimir Bubalo podsjetio je na probleme kroz koje je Županija prošla u Domovinskom ratu, na velika ljudska i materijalna stradanja, ističući kako je danas osnovna orijentacija županijskih vlasti stvaranje uvjeta za bolji život svih građana.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se u subotu s izaslanstvom Hrvata iz Crne Gore, u kojem su bili predstavnici Udruge "Hrvatski dom 1893.", Hrvatske udruge "Krašići" i Hrvatske građanske inicijative, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori. Izaslanstvo je izvijestilo potpredsjednicu Vlade o svojem radu i o položaju Hrvata u Crnoj Gori. Upozorili su na teškoće s kojima se susreće hrvatska zajednica pri ostvarivanju manjinskih prava i pri provedbi Zakona o nacionalnim manjinama Crne Gore, osobito kad je riječ o školovanju, uporabi hrvatskog jezika i dr. Izvijestili su i o inicijativi za osnivanjem hrvatske regionalne radijske postaje, u čemu su zatražili i potporu iz Hrvatske.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP) i Vijeće Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica (HUVRP) priopćili su da od hrvatskih vlasti očekuju "jasno očitovanje u pogledu totalitarnog komunističkog režima". HKVRP i HUVRP predlažu da se Rezolucija 1481 - Potreba za međunarodnom osudom zločina totalitarnih komunističkih režima, koju je Parlamentarna skupština Vijeća Europe prihvatila 25. siječnja 2006., a koju su poduprli i zastupnici Hrvatskog sabora, uvrsti u školske udžbenike i druge publikacije.

ZAGREB - Predstavom "Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty" vodeće portugalske koreografkinje Vere Mantero danas u Zagrebu počinje 24. Tjedan suvremenog plesa. Između 27 koreografa iz 11 zemalja i 21 plesne predstave, kao atrakcije najavljeni su "Kibbutz Contemporary Dance Company" iz Izraela, Louise Lecavallier iz Kanade te nastupi ponajboljih talijanskih i švicarskih suvremenih plesnih trupa, "Aterballeta" iz Italije i "Drift" iz Švicarske. Na Festivalu će se izvesti osam hrvatskih predstava, među kojima će se prvi put predstaviti polaznici Škole za suvremeni ples Ane Maletić koreografijom "Urbani balet" Marthe Carter. Tom predstavom Festival se otvara i u Rijeci, gdje se drugu godinu zaredom održava paralelno sa zagrebačkim.

DELNICE - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić otvorio je u subotu u Delnicama Polikliniku za dijalizu. Delnička Poliklinika "Nephromedia" ima 14 mjesta za dijalizu, što će pacijentima koji su donedavno morali putovati u Rijeku, često više od 50 kilometara, uvelike olakšati život. Ljubičić je rekao da Vlada posvećuje veliku brigu brdsko-planinskim područjima, istaknuvši kako je delnički Centar za dijalizu veliki iskorak ne samo kao obnova infrastrukture, nego i za poboljšanje kvalitete života bolesnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙