FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodijeljene nagrade Cemex iz područja arhitekture i graditeljstva

ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Ovogodišnji pobjednici hrvatskog izdanja Graditeljske nagrade Cemex su stambeno-poslovna građevina Brodarica iz Splita, javno-poslovna građevina Arheološki muzej "Narona" i infrastrukturna građevina Most na Cetini.
ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Ovogodišnji pobjednici hrvatskog izdanja Graditeljske nagrade Cemex su stambeno-poslovna građevina Brodarica iz Splita, javno-poslovna građevina Arheološki muzej "Narona" i infrastrukturna građevina Most na Cetini.

Dobitnici su izabrani u trima kategorijama, u konkurenciji devet nominiranih projekata, a sudjelovat će na međunarodnoj završnici 16. graditeljske nagrade Cemex koja se u studenom ove godine održava u meksičkome gradu Monterreyu, istaknuo je na večerašnjem svečanom proglašenju u Novinarskom domu u Zagrebu predsjednik Odbora te nagrade Jure Radić.

Izrazio je nadu da će hrvatski projekti i ove godine izazvati zanimanje međunarodnog povjerenstva i stručne javnosti na završnoj svečanosti u Meksiku.

Prošle godine su zadarske "Morske orgulje" i Skradinski most osvojili druga mjesta u konkurenciji najuspješnijih svjetskih graditeljskih dostignuća.

Građevina Borodarica, nagrađena u kategoriji Stambenih građevina, nastala je potkraj 2006. u gotovo samu središtu Splita i uspješno je arhitektonsko-urbanističko ostvarenje. Odbor za nagrade naveo je kako je autor građevinu vrlo uspješno uklopio u okružje i skrio njezin velik volumen.

Arheološki muzej "Narona", pobjednik u kategoriji Javne i poslovne građevine, izgrađen je u središtu Vida u Neretvanskoj dolini, na mjestu na kojem je otkriveno središte rimskoga naselja Narone zakopana više od 1500 godina. Posebna pozornost posvećena je vanjskim prostorima. S vrha se pruža pogled na čitavu Neretvansku dolinu.

Most preko Cetine, pobjednik u kategoriji infrastrukturne građevine, nalazi se na trasi brze ceste Bisko - Kamensko i prelazi preko zaštićena kanjona rijeke Cetine u duljini od 236 metara. Poprječni profil sastoji se od dvaju prometnih trakova širine 3,5 metara, dvaju hodnika i dvaju rubnih trakova pa je most ukupno širok 10,5 metara. Luk mosta pak širok je osam i visok 2,5 metra.

Međunarodnu nagradu Cemex iz područja arhitekture i graditeljstva već 16 godina organizira tvrtka Cemex, treći proizvođač cementa u svijetu i vlasnik Dalmacijacementa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙