FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrijska policija uhitila zeta kazahstanskog predsjednika

ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Austrijske su vlasti u petak uhitile Rakhata Alijeva, zeta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, javile su agencije.
ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Austrijske su vlasti u petak uhitile Rakhata Alijeva, zeta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, javile su agencije.

Alijeva je nedavno Nazarbajev smijenio s veleposlaničkoga mjesta u Austriji, a u domovini ga traže zbog otmice, javlja dpa.

Uhićenje Alijeva najnoviji je čin skandala koji je uzbudio duhove u Kazahstanu jer sadržava kriminal i osobnu netrpeljivost u najvišim političkim krugovima vlasti.

Nekadašnji veleposlanik uhićen je u petak popodne nakon odlaska frizeru, prenijela je austrijska novinska agencija APA policijske podatke.

Austrija je pokrenula postupak izručenja jer je u srijedu od Kazahstana primila takav zahtjev.

"Uhićen je prije dva sata", rekao je glasnogovornik austrijske policije Garald Hesztera. "Sad je u pritvoru i čeka deportaciju, a sud će odlučiti o zahtjevu za izručenje", javio je Reuters.

Prema javljanju medija, Alijev je optužen za sudioništvo u otmici dvojice visokih bankovnih službenika od kojih se za jednoga još ne zna gdje je.

Kazahstan je u ponedjeljak izdao međunarodni nalog za uhićenje Alijeva koji je oženjen Darigom, kćeri predsjednika Nazarbajeva.

Optužen je za ucjenu, falsificiranje dokumenata i otmicu.

Alijev se priženio u predsjednikovu obitelj 1991. i odonda je na utjecajnim položajima u ministarstvu vanjskih poslova pa je namaknuo i znatno osobno bogatstvo iako se stalno spominjao u kontekstu glasina o kriminalnim aktivnostima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙