FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poltavčenko: Velika je vjerojatnost Putinova dolaska u Zagreb

ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin priprema se za energetski summit u Zagrebu 24. lipnja i velika je vjerojatnost njegova dolaska, izjavio je u petak u Zagrebu opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika za Središnji federalni okrug Georgij Poltavčenko.
ZAGREB, 1. lipnja 2007. (Hina) - Ruski predsjednik Vladimir Putin priprema se za energetski summit u Zagrebu 24. lipnja i velika je vjerojatnost njegova dolaska, izjavio je u petak u Zagrebu opunomoćeni predstavnik ruskog predsjednika za Središnji federalni okrug Georgij Poltavčenko.

"Putin se priprema i postoji realna mogućnost i velika vjerojatnost njegova dolaska na summit", najavio je Poltavčenko.

Ako dođe na summit, Putin će održati bilateralne susrete s hrvatskim predsjednikom i premijerom, dodao je Poltavčenko u izjavi za novinare po završetku svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj koji je, prema njegovim riječima, bio i svojevrsna priprema za dolazak ruskog predsjednika.

Tijekom posjeta Zagrebu Poltavčenko se sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom, ministrom gospodarstva Brankom Vukelićem, potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom i ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Ocijenivši svoj posjet i vođene razgovore vrlo uspješnim, Poltavčenko je rekao da je glavna tema i cilj svih održanih susreta bilo daljnje unaprijeđenje gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Središnjeg federalnog okruga koja se posljednjih pet godina aktivno razvija.

Ruska Federacija podijeljena je na osam okruga, a Središnji federalni okrug obuhvaća Moskvu i širu okolicu. Središnji federalni okrug je gospodarski najrazvijeniji okrug u Rusiji, a obuhvaća četvrtinu europskoga dijela Rusije s Moskvom kao središtem. U tom okrugu, koji proizvodi 30 posto ukupnog ruskog BDP-a, živi 38 milijuna ljudi.

"Mi smo potvrdili naša obostrana stremljenja k razvoju gospodarskih veza i njihovu širenju", rekao je Poltavčenko izrazivši zadovoljstvo što se o nekim pitanjima koja su se pojavila u tim odnosima konkretno razgovaralo. Tako je naveo primjer ruskih poduzetnika koji planiraju izgraditi turističke objekte na hrvatskoj obali i njihovih problema s dobivanjem dozvole za gradnju.

Također je istaknuo da hrvatska tvrtka Nexe Grupa počinje izgradnju velike cementare u Rusiji.

Što se tiče privatizacije INA-e, Poltavčenko je rekao da je bilo riječi o mogućnosti sudjelovanja ruskih tvrtki Lukoil i Gazpromnjeft u privatizaciji te da to "više nije samo želja nego se razgovaralo i o opsegu sudjelovanja".

Govoreći o budućem statusu Kosova, Poltavčenko je ponovio stajalište Rusije da još nisu iscrpljene sve mogućnosti pregovora između Srbije i kosovskih Albanaca, te da se do rješenja treba doći izravnim pregovorima dviju strana u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244.

"Mi smatramo da se ne smiju donositi jednostrana rješenja", rekao je on pojasnivši da bi takva rješenja mogla izazvati lančanu reakciju budući da u svijetu postoji oko 200 točaka na kojima se može razviti takav sukob te da zato treba biti oprezan u donošenju odluke.

"Nisam stekao dojam da hrvatska strana u potpunosti stoji na jednostranim rješenjima poput autora plana", rekao je Poltavčenko govoreći o planu UN-ovog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Ruski izaslanik je ocijenio da je "primjetno da RH osluškuje mišljenja svojih partnera u Bruxellesu". Razilaženja koja postoje u stajalištima Rusije i Hrvatske oko budućeg statusa Kosova "su primjetna, ali nisu dijametralno suprotna" i "razumljivo je da se Hrvatska zbog pripadnosti regiji pribojava mogućih komplikacija koje bi Kosovo moglo izazvati", rekao je Poltavčenko.

Govoreći o projektu Družba Adria, Poltavčenko je rekao kako se razmatrala mogućnost da naftovod zaobiđe Jadran s obzirom na veliku zabrinutost hrvatske javnosti za moguće ekološke posljedice tog projekta.

"U svakom slučaju, ono što je najvažnije, stječe se dojam da nitko ne želi taj projekt 'pokopati' nego se traži najoptimalniji put za njegovu realizaciju uzimajući u obzir i ekološku sferu", istaknuo je Poltavčenko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙