FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat se protivi potpunoj liberalizaciji poštanskih usluga

ZAGREB, 30. svibnja 2007. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske izrazio je danas zabrinutost za budućnost više od 12.000 radnika Hrvatske pošte (HP) u najavljenoj potpunoj liberalizaciji poštanskih usluga.
ZAGREB, 30. svibnja 2007. (Hina) - Republički sindikat radnika Hrvatske izrazio je danas zabrinutost za budućnost više od 12.000 radnika Hrvatske pošte (HP) u najavljenoj potpunoj liberalizaciji poštanskih usluga.

Sindikat se protivi potpunoj liberalizaciji tržišta poštanskih usluga u Hrvatskoj jer bi se zatvorilo 400-500 poštanskih ureda i smanjio broj radnika za oko pet tisuća.

Naselja do 5.000 stanovnika ostala bi bez poštanskih ureda, a većinu profitabilnih poslova preuzela bi društva u vlasništvu Deutsche Post, Post Austria itd., upozorava u priopćenju sindikat.

Taj sindikat se stoga pridružio aktivnostima Europske federacije sindikata u javnim službama koji za 1. lipnja u Maastrichtu priprema veliki prosvjed prigodom rasprave u Europskom parlamentu o predstojećoj liberalizaciji poštanskih usluga.

Rasprava o liberalizaciji u Europskom parlamentu najavljena je za 8. lipnja, glasovanje tijekom srpnja, a liberalizacija poštanskih usluga trebala bi početi 1. siječnja 2009. godine.

Od Europske unije tražimo skidanje tog predmeta s dnevnog reda, a od hrvatske Vlade da se potpuna liberalizacija poštanskih usluga primjenjuje tek od 1. siječnja 2011. godine ili dok se ne stvore uvjeti da se Hrvatska pošta može ravnopravno priključiti tržišnoj utakmici, za što sad, zbog tehnološke zaostalosti, nije sposobna, ističe predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

U znak protivljenja liberalizaciji sindikat će 6. lipnja organizirati potpisivanje peticije "NE potpunoj liberalizaciji poštanskih usluga", prosvjed ispred izaslanstva Europske unije te petominutni štrajk u svim poštanskim uredima od 11,55 do 12 sati, najavljeno je u priopćenju.

Sindikat smatra da bi jedino rješenje za HP bila primjena "slovenskog recepta" po kojem bi T-HT ulagao u tehnološki razvoj HP-a od tri do pet godina, te da se HP-u omogući 25 posto vlasništva nad T-HT-om, što bi omogućilo socijalnu i radnu sigurnost zaposlenih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙