FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkrivena Eichmannova putovnica podsjetila na mračnu prošlost Argentine

BUENOS AIRES, 30. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Otkriće lažne putovnice koja je nacističkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu omogućila da pobjegne iz Europe u Argentinu, podsjetilo je na mračne godine nakon rata kad je ta južnoamerička zemlja služila kao utočište nacističkim mučiteljima.
BUENOS AIRES, 30. svibnja 2007. (Hina/AFP) - Otkriće lažne putovnice koja je nacističkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu omogućila da pobjegne iz Europe u Argentinu, podsjetilo je na mračne godine nakon rata kad je ta južnoamerička zemlja služila kao utočište nacističkim mučiteljima.

Putovnica, koja je otkrivena slučajno u arhivu suda u Buenos Airesu, naslovljena je na Riccarda Klementa ali ju je očito koristio bivši nacist za ulaz u Argentinu 1950. godine. Dokument, koji je izdao međunarodni Crveni križ 1950., sada je u vlasništvu Muzeja holokausta u Buenos Airesu.

Adolf Eichmann, nekadašnji direktor Ureda za židovske poslove Trećeg Reicha i kao takav naredbodavac "konačnog rješenja" koje je odvelo šest milijuna Židova u smrt, deset je godina živio blizu Buenos Airesa bez smetnji. Godine 1960., 11. svibnja, postrojba Mossada, izraelske tajne službe, prekinula je taj spokoj u egzilu njegovim zarobljavanjem u domu i potajnim odvođenjem u Izrael gdje mu je suđeno i gdje je dvije godine poslije obješen.

Kao tisuće drugih nacističkih ratnih zločinaca, a zahvaljujući pomagačima, uključujući one unutar katoličke crkve, Eichmann je uspio otići "štakorskom linijom", putem za tajni egzil prema Južnoj Americi gdje se neki još nalaze.

Sergio Widder, predstavnik Centra Simon Wiesenthal u Argentini, smatra tako da Ivo Rojnica, navodni ustaški ratni zločinac, u 91. godini još živi u stambenom predgrađu Buenos Airesa. On je optužen da je organizirao deportaciju Židova, Roma i Srba dok je bio gradonačelnik Dubrovnika u bivšoj Jugoslaviji tijekom Drugog svjetskog rata.

Argentina, dugo blagonaklona spram tisuća Nijemaca, Hrvata i drugih, više manje upletenih u nacističke ratne zločine, pokušala je međutim popraviti stvari, piše agencija France presse. Godine 1992. bivši predsjednik Carlos Menem odlučio je otvoriti nacionalni arhiv o toj mračnoj stranici povijesti zemlje. U godinama nakon rata, general Juan Peron je na vlasti u Argentini i njegova kontroverzna uloga pri dolasku tih tisuća Nijemaca koji su pobjegli nakon poraza 1945., još je predmet polemike.

"Danas je u Argentini prisutna veća otvorenost i transparentnost", tvrdi Widder.

Prema istraživanjima Centra Simon Wiesenthal, i ostali nacistički šefovi našli su utočište u Argentini poput Josefa Mengelea, "anđela smrti", na kraju preminulog u Brazilu. Argentina je udomila i Waltera Kutschmanna, jednog od šefova Gestapoa u Poljskoj, Antu Pavelića, šefa ustaškog režima u Hrvatskoj, Eduarda Roschmanna, "mesara iz Rige", ili druge nacističke dužnosnike poput Josefa Schwammbergera, Heinricha Muellera i Ericha Priebkea, izručena 1994. Italiji gdje je taj nekadašnji SS časnik osuđen na doživotni zatvor zbog pokolja pokraj Rima 1944. Ondje je pogubljeno 335 taoca civila, među kojima 75 Židova, u znak odmazde zbog napada pokreta otpora na SS postrojbu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙