FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP predstavio strategiju protiv korupcije

ZAGREB, 28. svibnja 2007. (Hina) - "SDP za pravedno društvo" naziv je danas predstavljene SDP-ove Strategije protiv korupcije u kojoj se učinkovita borba protiv korupcije i organiziranog kriminala navodi kao jedini sigurni put ka EU, naprednom društvu i gospodarstvu.
ZAGREB, 28. svibnja 2007. (Hina) - "SDP za pravedno društvo" naziv je danas predstavljene SDP-ove Strategije protiv korupcije u kojoj se učinkovita borba protiv korupcije i organiziranog kriminala navodi kao jedini sigurni put ka EU, naprednom društvu i gospodarstvu.

Strategiju je predstavio predsjednik SDP-ova Savjeta za civilno društvo i ljudska prava Ivo Josipović, koji SDP-ov program protiv korupcije temelji na formuli "tri puta tri" - tri reforme (pravosuđe, zakonodavstvo i državna uprava, politika), tri politike (nulta tolerancija spram mita i korupcije, partnerstvo pravosuđa, građana i udruga civilnog društva, sigurnost ljudi i imovine), i tri vrline (poštenje, odlučnost, povjerenje).

Istaknuo je da se pravosuđe, kao glavni, stručni i neovisni, instrument u borbi protiv korupcije, treba osposobiti za tu borbu, a građani pravdu na sudu moraju ostvariti što brže i vratiti povjerenje u pravosudna tijela.

Suci bi, rekao je Josipović, morali biti partneri, a ne protivnici pravosudne reforme, potrebno je provesti racionalnizaciju mreže sudova, ojačati kriterije stručnosti i odgovornosti sudaca, ulogu DSV-a i Vrhovnog suda, te uvesti specijalizirane sudove (radne, financijske, obiteljske).

SDP, dodao je, razmatra i prednosti uspostave Državnog odvjetništva kao državnog, ne neovisnog pravosudnog tijela, budući da taj model uspješno djeluje u Europi.

Što se reforme zakonodavstva tiče, SDP najavljuje otklanjanje proturječnosti i 'rupa' u pravnom sustavu, sprječavanje prakse da se zakoni i drugi propisi ne provode, podizanje kriterija stručnosti i odgovornosti u državnoj upravi, jačanje inspekcijskih službi i njihovih ovlasti, dok u državnoj upravi SDP kani provesti racionalizaciju, podići učinkovitost i profesionalnost, informatizaciju, ukinuti nepotrebno birokratiziranje, te uvesti jači nadzor sukoba interesa i transparentni sustav javne nabave.

U sferi politike SDP-ovci najavljuju novi, bolji zakon o sprječavanju sukoba interesa koji će propisati obveze i ograničenja ovisno o dužnosti, novo povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kojemu ne bi sjedili političari, već profesionalci, novo uređenje i nadzor financiranja stranaka i kampanja.

Josipović je naglasio da se SDP, nakon što osvoji vlast na parlamentarnim izborima, želi, koliko je to moguće, obračunati s kriminalom u privatizaciji te s ratnim profiterstvom - predložit će, među inim, novi zakon o reviziji pretvorbe i privatizacije te oduzimanje imovinske koristi stečene kriminalom u privatizaciji i ratnim profiterstvom.

Istaknuo je da SDP, za razliku od "HDZ-ovih papira", nudi akciju, umjesto "HDZ-ovih fingiranja reformi" prave, suštinske reforme, "kojima nećemo, kao HDZ, čuvati privilegije raznih lobija, misleći kako se građani i Europa mogu obmanuti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙