FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gaza: Abas i Solana pozivaju na prekid raketiranja Izraela

GAZA , 24. svibnja 2007. (Hina/dpa) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u četvrtak palestinske militantne grupe da prestanu s besmislenim raketiranjem izraelskog teritorija.
GAZA , 24. svibnja 2007. (Hina/dpa) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u četvrtak palestinske militantne grupe da prestanu s besmislenim raketiranjem izraelskog teritorija.

"Svi su naši napori u zadnjih nekoliko dana fokusirani na pokušaj rješenja ove nesretne i bijedne sigurnosne situacije te na pokušaj postizanja obostranog i sveobuhvatnog prekida vatre s Izraelcima u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", rekao je Abas na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Visokim povjerenikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom u gradu Gazi.

"Razgovarali smo o izraelskim napadima na Gazu, uhićenjima i napadima na Zapadnoj obali te o sinoćnjim sastancima s pripadnicima militantnih grupa čiji je cilj bio pokušaj prekid ovog besmislenog raketiranja", rekao je Abas novinarima.

I Solana je pozvao na prekid nasilja, kazavši kako palestinsko "raketiranje i izraelski odgovori na napade moraju biti prekinuti, jer se nasiljem problemi neće riješiti".

Abasov poziv uslijedio je nakon noćašnjeg sastanka održanog u njegovu uredu u gradu Gazi tijekom kojega mu nije uspjelo uvjeriti predstavnike pet militantnih grupa, među kojima je i Hamas, da ponovno uspostave šestomjesečni prekid vatre s Izraelom, budući je nasilje obnovljeno prije deset dana.

Solana je Abasa obavijestio o odluci EU-a da se za godinu dana produlji misija EU-ovih promatrača na graničnom prijelazu Rafah između Gaze i Egipa. "Razgovarali smo i o graničnom prijelazu Rafah. To je vrlo važno pitanje za stanovnike Gaze. Zato smo odlučili ostati ondje kako bismo pomogli Palestincima", objasnio je Solana, koji bi se tijekom poslijepodneva u Jeruzalemu trebao sastati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Za vrijeme četverodnevne turneje po Bliskom istoku Solana je prethodno posjetio Bejrut, Kairo i Amman.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙