FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oštre kritike dijela oporbe na račun HAT-a

ZAGREB,23. svibnja 2007.(Hina) - Izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) danas je oštro kritizirao dio saborske oporbe, koji je HAT i Vladu optužio da protuustavnim uredbama podilaze krupnom kapitalu i produljuju monopol T-HT-a.
ZAGREB,23. svibnja 2007.(Hina) - Izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT) danas je oštro kritizirao dio saborske oporbe, koji je HAT i Vladu optužio da protuustavnim uredbama podilaze krupnom kapitalu i produljuju monopol T-HT-a.

Iako je priznala da je 2006. bila "prva godina nekakve liberalizacije telekomunikacijskog tržišta, Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS) ustvrdila je da je "retorika o jednakim uvjetima za operatore čista farsa".

Objasnila je da se tržišni i prihodovni udio bivšeg monopolista (T-HT-a) nije smanjio, te podsjetila na sporno T-HT-ovo preuzimanje Iskona.

"Kako je moguće da dvojica u sustavu T-HT grupe u širokopojasnom internetu drže više od 99 posto tržišta", upitala je Košiša Čičin-Šain.

Upozorila je i da se u HAT-ovu izvješću ne spominje VIPnetova homebox usluga, te ustvrdila da je "utjecaj njemačkih, austrijskih i najavljenih švicarskih interesa na hrvatskom TK tržištu potpuno zaštićen".

Osudila je i nedavno sklapanje ugovora između Vlade i T-HT-a, kojim je, kako tvrdi, Vlada na T-HT prenijela dio javnopravnih ovlasti, budući da je HAT obvezala da pri svakoj dodjeli dozvola mora tražiti suglasnost T-HT-a.

Upozorila je da će HAT, koji je odgovoran Saboru, morati tražiti dopuštenje pravne osobe u vlasništvu njemačke države.

"Želi li nas netko ovakvim podmuklim i skrivenim ugovorima dodatno pretvoriti u koloniju, jer možda nismo dovoljno kolonizirani", upitala je Košiša Čičin-Šain.

HSP-ovac Tonči Tadić upozorio je da T-HT ne ulaže u sustav optičkih kabela, nego da iz postojeće mreže nastoji izvući maksimum.

"Govorimo o razvoju telekomunikacija, a naša je mreža još duboko u 20. stoljeću", rekao je Tadić.

Istaknuo je da T-HT godišnje od pretplate ubere 100 milijuna kuna, što je, kaže Tadić, dovoljno za pružanje optičkog kabla do doma svakog pretplatnika.

HAT-u zamjera i nedonošenje pravilnika o korištenju distribucijsko- telekomunikacijske kanalizacije (DTK), zbog čega su, kaže, umjesto liberalizacije tržišta "pojedini operatori u DTK-u ugledali mogućnost ubiranja novog harača".

Predsjednik Vijeća Agencije za telekomunikacije Gašper Gaćina uzvratio je da HAT nije nadležan rješavati vlasničke odnose nad DTK, kao ni za slučaj preuzimanja Iskona.

Podsjetio je da je HAT Iskon proglasio operatorom sa značajnom tržišnom snagom, čime su, kaže, onemogućene dampinške cijene, te da je obvezao VIPnet da pristup homeboxu omogući i drugim operatorima.

Ustvrdio je da je usklađivanje ugovora s T-HT-om bila zakonska obveza HAT-a, te da su potpisivanjem novog ugovora ukinuta sva ekskluzivna prava T-HT-a. "Ponosam sam na taj ugovor", dodao je.

Osvrnuo se i na medijske napise da je Global Information Society Watch u jučer predstavljenom izvješću ocijenio da HAT nema dovoljno znanja i samostalnosti za kontroliranje tržišta.

Gaćina tvrdi da izvješće nije tako nepovoljno po HAT, te da je riječ o krivom prijevodu.

Sabor je na samom kraju današnjeg zasjedanja kratko raspravio i prijedlog zakona o biocidnim pripravcima, a zasjedanje će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙