FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sarkozy: Prioritet je donošenje pojednostavljenog ugovora za EU (duže)

BRUXELLES, 23. svibnja 2007.(Hina) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu da je dogovor o pojednostavljenom ugovoru umjesto propalog ustava apsolutni prioritet i jedino moguće rješenje za krizu u EU-u.
BRUXELLES, 23. svibnja 2007.(Hina) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu navečer u Bruxellesu da je dogovor o pojednostavljenom ugovoru umjesto propalog ustava apsolutni prioritet i jedino moguće rješenje za krizu u EU-u.

"Apsolutni prioritet je da summit EU-a 21. i 22. lipnja bude uspješan, a bit će uspješan ako se zemlje članice dogovore oko pojednostavljenog ugovora", izjavio je Sarkozy nakon razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Barroso je sa svoje strane ocijenio da se "stvara konsenzus" oko ideje pojednostavljenog ugovora, koji bi zamijenio europski ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj u proljeće 2005. godine.

"Predsjednik Sarkozy je prvi iznio ideju pojednostavljenog ugovora i danas vidimo da se oko te ideje stvara konsenzus", rekao je Barroso.

I Sarkozy je dodao kako vidi "da se napreduje oko ideje pojednostavljenog ugovora".

Sarkozy je rekao da nije promijenio svoje mišljenje koje je zastupao u predizbornoj kampanji da Turskoj nije mjesto u Europskoj uniji.

"Vjerujem da Turska nama mjesto u EU i nisam promijenio mišljenje. Ne vidim kako bih kao kandidat za predsjednika mogao imati jedno mišljenje, a kao predsjednik drugo", rekao je Sarkozy, dodajući da sada o tome nema potrebe govoriti jer pitanje Turske nije prioritetno.

Barroso je na to dodao da se on zauzima za nastavak pregovora s Turskom. "Moram to reći, jer bi se moja šutnja mogla pogrešno razumijeti, da smo mi za nastavak pregovora s Turskom", rekao je Barroso.

Ovo je Sarkozyjev prvi posjet Bruxellesu otkako je preuzeo dužnost. Prije susreta s Barrosom, sastao se s belgijskim premijerom Guyom Verhofstadtom.

Sarkozy i Barroso nastavit će razgovor na radnoj večeri a pridružit će im se i pet potpredsjednika Europske komisije te francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner i državni tajnik za europske poslove Jean-Pierre Jouyet.

Sarkozy je prošle godine, u vrijeme dok je bio ministar unutarnjih poslova i očekivani predsjednički kandidat, iznio svoje viđenje izlaska iz krize u koju je EU upala nakon odbacivanja ustava. On se zauzeo za donošenje mini-ugovora, što je u posljednje vrijeme preimenovano u "pojednostavljeni ugovor", u kojem bi se iz ustava preuzela rješenja koja se odnose na institucionalne reforme.

Taj pojednostavljeni ugovor, prema Sarkozyju, ne bi trebao ići na referendumsku potvrdu, nego bi se ratificirao u parlamentu.

Njemačko predsjedništvo EU-a pokušava postići politički dogovor o novom ugovoru do summita EU-a sredinom lipnja u Bruxellesu, koji bi se na tehničkoj razini dogovorio u drugoj polovici godine, a zatim do proljeća 2009. godine ratificirao u parlamentima zemalja članica. Ustav je do sada ratificiran u 18 zemalja članica, a njemačka kancelarka Angela Merkel nastoji postići da novi ugovor bude što bliži originalnom tekstu ustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙