FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srećko Božičević i Emilio Menđušić dobitnici "Nagrade Ivo Horvat"

ZAGREB, 22. svibnja 2007. (Hina) - "Nagradu Ivo Horvat", koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za izvanredna dostignuća u zaštiti prirode, dobili su danas Srećko Božićević i Emilio Menđušić.
ZAGREB, 22. svibnja 2007. (Hina) - "Nagradu Ivo Horvat", koju Ministarstvo kulture dodjeljuje za izvanredna dostignuća u zaštiti prirode, dobili su danas Srećko Božićević i Emilio Menđušić.

Geolog dr. Srećko Božičević "Nagradu Ivo Horvat" dobio je za životno djelo, a predsjednik Udruge sokolarski centar iz Dubrave kod Šibenika Emilio Menđušić dobio je godišnju "Nagradu Ivo Horvat" za 2006. Nagradu, koja se sastoji od povelje, plakete (na kojoj je ugraviran lik znanstvenika i prirodoslovca Ive Horvata, rad akademskog kipara Damira Mataušića) i novčane svote od 60.000 kuna (za životno djelo), odnosno 30.000 kuna (godišnja nagrada), uručio im je ministar kulture Božo Biškupić.

Ministarstvo kulture "Nagradu Ivo Horvat" dodjeljuje drugu godinu. Nagrada se dodjeljuje 22. svibnja, na Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti.

U obrazloženju "Nagrade Ivo Horvat" za životno djelo dr. Srećku Božičeviću navodi se da je sav svoj radni vijek i veći dio života posvetio radu u području zaštite prirode utemeljenu na znanstvenim istraživanjima iz područja geologije - posebno iz strukture, hidrologije i ekologije krasa.

Za dobitnika godišnje "Nagrade Ivo Horvat" Emilija Menđušića navodi se da je velik pregalac u području zaštite prirode, posebice ptica grabljivica. Osnutkom Udruge sokolarski centar 2000. bitno je utjecao na promjenu odnosa prema zaštiti ptica grabljivica, a u tom centru su ozlijeđene ptice dobile svoje prvo prihvatilište i oporavilište.

Ministar Biškupić čestitao je svima Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti te nagrađenima na nagradi koju su, kako je rekao, zaslužili svojim dugogodišnjim radom i postignućima za zaštitu prirode. Čestitao je i svima nominiranima, djelatnicima, vanjskim suradnicima i stručnjacima koji su golemim trudom i dugogodišnjim radom znatno pridonijeli unaprjeđenju zaštite prirode u Hrvatskoj.

Istaknuo je da se ustanovljenjem te nagrade željelo istaknuti i prepoznati zalaganje i rad ustanova, udruga i pojedinaca, ali i potaknuti sve druge da se aktivno uključe u zaštitu prirode.

Ministar je ustvrdio da je u gotovo svim područjima zaštite prirode ostvaren velik napredak - uspostavljen je zakonski okvir usklađen s europskom pravnom stečevinom te podzakonski propisi, u tijeku je revizija Strategije biološke i krajobrazne raznolikosti, osnovana je javna ustanova za upravljanje 11-tim hrvatskim parkom prirode "Lastovsko otočje", zaštićene su lošinjske i creske vode, odnosno zaštićena je populacija dobrih dupina i ustanovljen prvi rezervat takve vrste na Sredozemlju. Pripremaju se podloge za proglašenje Neretvanske delte parkom prirode, standardizirana je promidžba hrvatskih parkova i uspostavljen prepoznatljiv vizualni identitet nadzorne službe, a veliki projekt telemetrijskog protupožarnog nadzora, u cijelosti utemeljen na hrvatskom znanju i iskustvu, provodi se u šest zaštićenih područja. Do kraja ove godine zajedno s Državnom geodetskom upravom te uz potporu Kraljevine Nizozemske završit će se GIS (Geografski informacijski sustav) za sve nacionalne parkove i parkove prirode, rekao je ministar Biškupić.

Također je rekao da se sveukupna prirodna baština zaštićuje i jačanjem lokalnih razina upravljanja zaštitom i očuvanjem ekoloških sustava, posebno najugroženijih i rijetkih koji su ne samo nacionalna već i europska vrijednost. Znatan je napredak i u procesu pristupanja EU ispunjavanjem zahtjevnih uvjeta i primjenom tzv. okolišne pravne stečevine, dodao je ministar Biškupić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙