FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska do 4,30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstvo gospodarstva i tehnologije Savezne Republike Njemačke predstavit će danas 1,5 milijuna eura vrijedan projekt "Jačanje kapaciteta za upravljanje i provođenje EU politika tržišnog natjecanja i državnih potpora". Cilj je projekta, kojeg financira EU, ojačati tržišno gospodarstvo u Hrvatskoj jačanjem kapaciteta za upravljanje i provedbu europskih propisa koji se odnose na to područje. Posebice je usmjeren na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, zaposlene u državnoj upravi i sudstvu s ciljem provedbe pravila o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama.

ZAGREB - Neto imovina svih aktivnih mirovinskih fondova u Hrvatskoj iznosila je krajem travnja ove godine 18,63 milijarde kuna te je u odnosu na prethodni mjesec povećana za 642,5 milijuna kuna pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Neto imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila je, naime, na kraju travnja više od 18,06 milijardi kuna, dok je imovina šest otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF) bila veća od 487,6 milijuna kuna. Doda li se tome 78,12 milijuna kuna neto imovine deset zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova, ukupna imovina svih mirovinskih fondova u Hrvatskoj na kraju travnja ove godine iznosila je više od 18,63 milijardi kuna.

ZAGREB - Zagreb je u prva tri mjeseca ove godine zabilježio poraste turističkih dolazaka za 9,6 posto te noćenja za 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, s ukupno 108,6 tisuća turista i 195 tisuća noćenja, podaci su Gradskog zavoda za prostorno uređenje. Stranih je turista u Zagreb od siječnja do kraja ožujka ove godine došlo nešto malo više od 64 tisuće ili 8,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Sa 122,2 tisuće noćenja stranci su zabilježili porast od 6,7 posto. Domaći su turisti u dolascima u Zagreb u plusu za 11,5 posto, bilo ih je 44,5 tisuća, a ostvarili su 72,5 tisuće noćenja ili 8,5 posto više.

ŽUPANJA - Dodjelom nagrada i priznanja u Županji je završio 14. festival glumca koji se u tome gradu te Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku održavao od 12. svibnja.

U natjecateljskom djelu Festivala sudjelovalo je 18 predstava koje je od 43 prijavljene, za 14. festival glumca izabrala ovogodišnja izbornica Helena Buljan. Najboljom predstavom festivala proglašena je "Smisao života gospodina Lojtrice" Saše Anočića u izvedbi zagrebačkog Kazališta KNAP- Kulturnog centra Pešćenica, najboljim glumicama proglašene su Alma Prica za ulogu Hasanaginice u istoimenoj predstavi (HNK Zagreb) i Bruna Beboć-Tudor za ulogu Gige Barić u predstavi "Bez trećega" (HNK Split). Najbolji glumci su Mustafa Nadarević u ulozi Hasanage i Ante Čedo Martinić u ulozi Marka Barića u predstavi "Bez trećega" splitskog HNK -a, a najboljom mladom glumicom, proglašena je Csillia Barath-Bastaić za ulogu Ona u predstavi "Slijepe ulice" Kazališta Mala scena Zagreb.

ZAGREB - U Društvu zagrebačke Klasične gimnazije sinoć je akademik Nikola Batušić održao predavanje "Klasična gimnazija - jedan od začetaka hrvatskog glumišta". Predavanje je priređeno u povodu proslave 400. obljetnice Klasične gimnazije u Zagrebu, koju su osnovali isusovci, a počela je radom na Katarinskom trgu u Gornjem gradu, tadašnjem Gradecu, 3. lipnja 1607. Akademik Batušić je naglasio kako su gimnazijalci u 166 godina rada pod vodstvom profesora isusovačkog reda izveli oko 400 predstava, svake godine dvije do tri. U početku su predstave izvođene na latinskom, a poslije često s umetcima na hrvatskom, pa i na hrvatskom jeziku. U isusovačkom kolegiju drame su izvođene svake godine od 1607., kad je Klasična gimnazija počela radom, pa do 1773., kad je ukinut isusovački red. Ponovno su se počele izvoditi 1792. godine.

ZAGREB -Na međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija ITEX'07., održanoj u Kuala Lumpuru u Maleziji od 18. do 20. svibnja, nagrađeno je 16 hrvatskih inovacija, a hrvatskim je inovatorima pripalo šest zlatnih, sedam srebrnih te tri brončane medalje. Bio je to prvi nastup hrvatskih inovatora i poduzetnika na ITEX-u i na dalekoistočnom tržištu koji su organizirali Udruga inovatora Hrvatske i Savez inovatora Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙