FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makarska bez gradonačelnika

MAKARSKA, 18. svibnja 2007. (Hina) - Novi makarski gradonačelnik Mirko Ožić Bebek (HDZ), koji je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izabran većinom glasova, danas u podne, kad je bila zakazana primopredaja, nije uspio preuzeti vlast jer dosadašnji gradonačelnik Siniša Srzić nije u Makarskoj.
MAKARSKA, 18. svibnja 2007. (Hina) - Novi makarski gradonačelnik Mirko Ožić Bebek (HDZ), koji je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća izabran većinom glasova, danas u podne, kad je bila zakazana primopredaja, nije uspio preuzeti vlast jer dosadašnji gradonačelnik Siniša Srzić nije u Makarskoj.

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Srzić za Hinu je izjavio da će primopredaju obaviti ako državna tijela odgovore na njegove upite i potvrde da je jučerašnja sjednica bila zakonita.

Novi gradonačelnik je u Poglavarstvo došao s novoizabranim predsjednikom Gradskog vijeća Damirom Mendešom (HDZ), ali u službeni ured nisu mogli ući. Dočekao ih je dosadašnji dogradonačelnik Dragan Srzić, inače predsjednik makarskog SDP-a, najavivši moguću primopredaju u ponedjeljak u 10 sati.

Bivši gradonačelnik Siniša Srzić u telefonskom je razgovoru za Hinu izjavio da se još smatra makarskim gradonačelnikom i da sazivanje jučerašnje sjednice Gradskog vijeća od Središnjeg ureda za državnu upravu, kao i njezin tijek, smatra nezakonitim.

Ako Vlada, Središnji ured državne uprave, saborski Odbor za lokalnu upravu i samoupravu te pučki pravobranitelj odgovore na upite koje smo im poslali prije nego je sjednica održana, t.j. kad su od mene tražili da ju sazovem, i potvrde da je održana zakonito, mi ćemo, i ja osobno, odmah obaviti primopredaju, rekao je Srzić. Ako se to dogodi do ponedjeljka, to ćemo učiniti isti dan, dodao je.

Marko Ožić Bebek je, pak, na konferenciji za novinare nakon neuspjele primopredaje rekao kako mu nije poznato da je bivše Poglavarstvo podnijelo zahtjev za tumačenje zakonitosti jučerašnje sjednice Središnjem uredu za upravu. To je samo opravdanje za odbijanje primopredaje, rekao je i dodao kako su se i prije šest godina, kad je HDZ također preuzimao vlast, događali takvi problemi.

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća poslan je zapisnik Središnjem državnom uredu koji će se, po zakonu, očitovati jedino ako je prekršena procedura, kazao je Ožić Bebek. Zapisnik sa sjednice Vijeća u četvrtak poslan je Državnom uredu u Zagreb bez žiga jer ga je odnio dosadašnji predsjednik Vijeća Miroslav Družijanić (HNS).

Ni sam ne znam što mi je činiti jer to što čini bivše Poglavarstvo kažnjiv je čin i ne znam trebam li zvati psihijatriju ili policiju, kazao je novi gradonačelnik Bebek.

Dodao je i da svi računi nastali od petka ne će biti priznati, pa ni putni nalog za službeno vozilo i Sinišu Srzića koji je njime otišao u Zagreb.

Dosadašnji gradonačelnik Siniša Srzić, koji je mjesto čelnog čovjeka Makarske dobio uz potporu SDP-a i HNS-a kao nezavisni vijećnik, u međuvremenu je prešao u HSLS, danas je bio u Zagrebu gdje je, kako je kazao, uz kraću nazočnost na proslavi 18. obljetnice HSLS-a, obavljao i druge poslove.

Nismo dobili ni zapisnike s jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, kojoj mi nismo nazočili da bismo se mogli očitovati, kazao je Srzić.

Na primjedbu Hine da novi gradonačelnik tvrdi kako je nestao službeni žig te se taj zapisnik nije mogao ni ovjeroviti, bivši gradonačelnik Srzić kazao je da je to netočno, da žig nije iznesen iz zgrade, nego da ga je dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Družijanić pohranio u ladicu i zaključao kako ga ne bi zlorabila ni jedna ni druga strana.

Novi gradonačelnik izabran je jučer na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koju je sazvao Državni ured za upravu. U njezinu je radu sudjelovalo 10 vijećnika HDZ-a, HČSP-a, HSU-a i jedan nezavisni vijećnik, a preostalih devet vijećnika iz SDP-a, HNS-a i NGL-a nisu sudjelovali u radu Vijeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙