FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dopuna vijesti HNA6510 "HSS i HNS traže saborsku raspravu o podjeli..."

HSS i HNS danas su, na temelju potpisa 44 saborskih zastupnika, od pre dsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražili da u dnevni red aktualne sjednice po hitnom postupku uvrsti raspravu o podjeli Hrvatske na statističke regije.

ZAGREB, 18. svibnja 2007. (Hina) -

Molimo korisnike da u vijesti HNA6510 objavljenoj pod naslovom "HSS i HNS traže saborsku raspravu o podjeli Hrvatske na statističke regije" šesti odlomak na kraju dopune s: "... kako bi rekao ministar Kirin."

Dopunjena rečenica glasi:

Lesar je ocijenio da sjeverozapadna Hrvatska do sada nije bila i da neće ni biti pod vlašću HDZ-a, te da se stoga ne može oteti dojmu da "takvo prekrajanje Hrvatske, osim stručnih, ima i političke akontacije, kako bi rekao ministar Kirin".

Dopunjena vijest u cijelosti glasi:

ZAGREB,18. svibnja 2007.(Hina) -

HSS i HNS danas su, na temelju potpisa 44 saborskih zastupnika, od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatražili da u dnevni red aktualne sjednice po hitnom postupku uvrsti raspravu o podjeli Hrvatske na statističke regije.

Zvonimir Sabati (HSS) i Dragutin Lesar (HNS) su na konferenciji za novinare najavili prijedlog zaključka kojim bi se Vladu obvezalo na podnošenje izvješća o postupanju u procesu podjele Hrvatske na statističke regije.

Spomenuti zastupnici napominju da je Sabor u lipnju 2003. donio zaključak kojim se prihvaća podjela na pet statističkih regija, a koji do danas nije promijenjen, te da stoga, ističu, bez nove odluke Sabora ne može proći po njima nedopustiva odluka Državnog zavoda za statistiku da se Hrvatska dijeli na tri regije.

"Kakva je odluka Sabora o ovom pitanju u ovom mandatu kada je Državni zavod za statistku očito moćniji i utjecajniji od Sabora", upitao je Sabati.

Osim potpisima 44 zastupnika, Sabati i Lesar svoj zahtjev temelje i na inicijativi pet župana sjeverozapadne Hrvatske koji izražavaju nezadovoljstvo odlukom Zavoda, ali i predstavkama i peticijama velikog broja građana koji ne prihvaćaju takvu podjelu države.

Lesar je ocijenio da sjeverozapadna Hrvatska do sada nije bila i da neće ni biti pod vlašću HDZ-a, te da se stoga ne može oteti dojmu da "takvo prekrajanje Hrvatske, osim stručnih, ima i političke akontacije, kako bi rekao ministar Kirin".

Naglasio je da do nove statističke podjele može doći samo temeljem odluke Sabora, a nakon rasprave kojom se argumentima želi oboriti odluka Zavoda i prije otvaranja pregovaračkog poglavlja 22. "regionalni razvoj", koje se očekuje početkom iduće godine.

Sabor, istaknuo je Lesar, mora preuzeti odgovornost i odigrati ulogu u eventualnim promjenama statističkih regija, s obzirom da se u pregovorima s EU očekuje ugraditi klauzula da Hrvatska do 2013. može promijeniti statističke regije.

Uredništvo Hine

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙