FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješća sa svjetskih tržišta

ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) -
ZAGREB, 17. svibnja 2007. (Hina) -

Izvješća sa svjetskih tržišta

a) Indeksi na svjetskim burzama.

Burza / Indeks     TRENUTNI   ZATVARANJE
New York/DJIA      13.487,53   13,383,84
Tokyo/Nikkei       17.498,60   17.529,00
London/FTSE-100     6.576,80    6.559,50
Frankfurt/DAX 30    7.521,20    7.481,25

U očekivanju novih preuzimanja, glavni ulagači na Wall Streetu u srijedu su kupovali udjele u Citigroupu, nekoliko kompanija koje upravljaju željeznicama te farmaceutskim tvrtkama, što je rezultiralo rastom vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,8 posto, na 13.488 bodova, novu rekordnu razinu. S&P indeks dobio je 0,9 posto na vrijednosti, zaključivši trgovanje na 1.514 bodova. Za toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, pa iznosi 2.547 bodova.

Dionice najveće američke financijske institucije Citiroupa ojačale su četiri posto, te su bile najveći poticaj Dow indeksu da zaključi trgovanje na novoj rekordnoj razini, 23. po redu od početka ove godine. Razlog njihovu jačanju bila je vijest iz jednog hedge fonda kako posjeduje 15,2 milijuna dionica te banke.

Željezničke kompanije ponovno su dobivale na cijeni dionica nakon što je američki milijarder Waren Buffett objavio da posjeduje udjel u Union Pacific Corp. i Norfolk Southern Corp, što je u prosjeku cijene transportnih dionica podiglo za 1,7 posto.

Buffettova kompanija Berkshire Hathaway udvostručila je i udjel u kompaniji za zdravstvenu njegu Johnson&Johnson te je kupila i dionice francuske farmaceutske kompanije Sanofi Aventis, što je podiglo cijene dionica farmaceutskog sektora.

I dok ta ulaganja ne znače nužno i nova preuzimanja, analitičari ističu da podržavaju optimizam ulagača u pogledu dionica, posebice zbog nedavnog vala preuzimanja u korporativnom sektoru.

"Još uvijek se nalazimo na valu manije spajanja i preuzimanja u moru likvidnosti na tržištu. Trenutno se trgovci boje prodavati dionice. Ne žele se naći u poziciji da su prodali dionicu baš prije nego je postala novom metom preuzimanja", ustvrdio je Fred Dickson, tržišni strateg pri D. A. Davidson & Co.

Cijene europskih dionica u srijedu su se blago spustile, predvođene korekcijom cijena u bankarskom sektoru nakon što je zarada francuske Credit Agricole razočarala neke ulagače. Lošem raspoloženju u pogledu bankarskih dionica nije pomogla ni potvrda talijanskih banaka Unicredita i Capitalije da su u pregovorima o spajanju, kako bi stvorile drugu najveću banku u Europi, vrijednu nekih 135 milijardi eura.

Londonski Ftse indeks spustio se blagih 0,14 posto, na 6.559 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,3 posto, na 7.481 bod.

Podršku jačanju europskih burzovnih indeksa u četvrtak su pružile nove vijesti o spajanjima i akvizicijama, ovaj put u sektoru bankarstva i osiguranja, a podrška dionicama stizala je i od jačanja dionica naftnih kompanija.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,26 posto, na 6.576 bodova. Na još većem dobitku bio je frankfurtski DAX, za više od 0,5 posto, dosegnuvši 7.521 bod.

Najveći dobitnik bio je sektor nafte uslijed rasta cijena sirove nafte za jedan posto. Pritom su dionice Royal Dutch Shella i Repsola ojačale po 1,7 posto, dok su one British Petroleuma bile na dobitku jedan posto.

No općenito su aktivnosti trgovanja dionicama bile slabijeg intenziteta s obzirom na praznike u nordijskim zemljama, Austriji i Švicarskoj.

Aktivnosti na području spajanja i akvizicija analitičari i dalje smatraju velikim pokretačima uzleta cijena dionica. "Očito aktivnosti spajanja i akvizicija nastavljaju tržištima biti golemi pokretač", kazao je Henk Potts, strateg u Barclays Stock Brokersu.

Talijanske banke UniCredit i Capitalia potvrdile su svoj plan o spajanju ovoga tjedna, čime će stvoriti drugu najveću banku u Europi. Po pisanju talijanskog tiska, odbori dviju banaka sastat će se ovaj vikend kako bi odobrili sporazum. Dionice Capitalije su ojačale 0,2 posto dok su UniCreditove oslabile 0,12 posto.

Britanski osiguravatelj Prudential zabilježio je rast cijena dionica od gotovo jedan posto pod utjecajem novih pričama na tržištu kako bi ga dioničari mogli pritisnuti da razmotri preuzimanje ili razdvajanje.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,17 posto, na 17.498 bodova.

b)Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

          TRENUTNI  NAJVIŠI  NAJNIŽI
Euro/USD    1,3535   1,3544   1,3516
USD/JPY     120,97   120,99   120,69
GBP/USD     1,9772   1,9783   1,9760
USD/CHF     1,2220   1,2233   1,2198

Slabi japanski gospodarski rast pritisnuo je u četvrtak tečaj jena na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema dolaru u zadnja tri mjeseca, a oslabio je i u odnosu na euro.

Do podneva je tečaj jena potonuo na najnižu razinu u zadnja tri mjeseca prema dolaru od 120,97 jena. Euro je istodobno ojačao 0,25 posto, na 163,64 jena - te se nalazi blizu rekordnih 163,91 jena dosegnutih u srijedu.

Središnja japanska banka zaključila je u četvrtak dvodnevno zasjedanje ostavivši ključnu kamatnu stopu na 0,5 posto, kao što se i očekivalo. No, tijekom dana objavljeno je da je japanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,4 posto na godišnjoj razini, ispod očekivanja tržišta koja su se kretala oko 2,7 posto. Solidna osobna potrošnja bila je zasjenjena iznenađujućim padom kapitalne potrošnje.

Nakon zasjedanja japanski guverner Toshihiko Fukui izjavio je da bi japanske kamatne stope mogle biti podignute čak i ako potrošačke cijene još padaju, no ponovio je da će njihova prilagodba biti postupna.

I dok je podatak o BDP-u ponešto razočarao ulagače, 9. tromjesečje za redom rasta japanskog gospodarstva daje nadu ulagačima da će kasnije tijekom godine japanske kamatne stope biti podignute na 0,75 posto.

Ključna kamatna stopa u SAD-u iznosi 5,25 posto, u eurozoni iznosi 3,75 posto a ove godine trebala bi biti 4,0 ili više posto. Stoga su ulagači nastavili prodavati jen kako bi financirali kupovine valuta i imovine s višim prinosom, pogotovo s obzirom na činjenicu da su globalna tržišta dionica u uzletu a veće oscilacije cijena na njima prigušene.

"Financijski uvjeti posebno utječu na jen. Kako su ulagači fokusirani na prodaju jena i kupovinu valuta s višim prinosom, jen nastavlja tonuti", rekao je valutni strateg Lehman Brothersa, Phylis Papadavid.

Istodobno, tečaj eura porastao je, oporavivši se na 1,3536 dolara nakon dan ranije zabilježenog pada, no trgovina na europskim tržištima slaba je zbog praznika u pojedinim zemljama. Britanskom funtom, pak, trgovalo se po 1,9772 dolara.

Analitičari ističu da će dolar unatoč boljim od očekivanjima podatcima o američkoj industrijskoj proizvodnji i prodaji novih kuća ostati pod pritiskom, posebno prema euru i britanskoj funti, sve dok ulagači smatraju da će Fed snižavati ove godine kamatne stope, a ECB i britanska središnja banka podizati.

c) iznos LIBOR-a na dan:

Datum       Tip   1 tjedan(%)  1 mjesec(%)  3 mjeseca(%)  6 mjeseci(%)
17.05.07.  USLIB         5,31         5,32          5,36          5,36
17.05.07.  EULIB         3,85         3,89          4,07          4,19

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙