FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 16. svibnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - U povodu 140. obljetnice izgradnje i posvećenja zagrebačke sinagoge, srušene 1942. u vrijeme ustaškog režima, sinoć je u Židovskoj općini održano predavanje i projekcija fotografija u znak sjećanja na građevinu koja je osim simbola judaizma u Hrvatskoj, po mišljenju stručnjaka, bila i jedna od reprezentativnijih gradskih znamenitosti. Sinagoga, otvorena 1867. u današnjoj Praškoj ulici, izgrađena je u neposrednoj blizini glavnog zagrebačkog trga koji se u to vrijeme s drugim površinama Donjega grada pretvarao u novu urbanu cjelinu. Iako je izgrađena i prije no što su Židovi dobili sva građanska prava, sinagoga u Praškoj ulici nije prva judaistička bogomolja u Zagrebu. Židovska općina osnovana je još 1806., a prostori za molitve nalazili su se u Petrinjskoj, Gajevoj i Vlaškoj ulici. Cijeli trošak izgradnje velike sinagoge zagrebački su Židovi, kojih je tada bilo manje od tisuću, snosili sami.

ZAGREB - Zbornik radova sa 7. znanstvenog skupa Medicina, znanost i umjetnost "Mozart - život, djelo i utjecaj glazbenoga genija na suvremenike", u izdanju Hrvatskog odbora Europskog udruženja medicine umjetnosti, predstavljen je sinoć u Zagrebu. Skup je održan u rujnu prošle godine u kojoj je cijeli svijet obilježavao 250. godišnjicu rođenja glazbenoga genija W. A. Mozarta. U Zborniku je, osim četiri izlaganja na temu glazbe i odnosa prema Mozartu, objavljeno i nekoliko radova koji se tiču odnosa medicine i umjetnosti kroz neurologiju, kao značajni dio medicine.

ZAGREB - Upravitelj Hrvatskoga informativnoga centra Ante Beljo sinoć je na tribini Hrvatskoga kulturnog vijeća (HKV) u Zagrebu pozvao državno odvjetništvo da zbog zločina počinjenih u svibnju i lipnju 1945. u Kočevskom Rogu podigne optužnicu protiv Sime Dubajića, a hrvatske vlasti da od Beograda zatraže njegovo izručenje. Beljo je na tribini podijelio kopije britanskih i jugoslavenskih dokumenata koji, kako je rekao, govore o Dubajićevoj izravnoj odgovornosti za pokolj 13 tisuća Hrvata. Predsjednik Društva za ureditev zamolčanih grobov iz Ljubljane Franc Perme kazao je da su se likvidacije i stradanja hrvatskih vojnika i civila odvijali "na pravcima po kojima su se Hrvati povlačili pred komunistima, a nakon predaje vraćani natrag". Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta i ratnih i poratnih žrtava u Varaždinu Franjo Talan kazao je da je na varaždinskom području masovno gubilište bilo u Dravskoj šumi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙