FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eskalirali sukobi Hamasa i Fataha u pojasu Gaze - najmanje osam poginulih

ZAGREB/GAZA , 15. svibnja 2007. (Hina) - Sukobi u pojasu Gaze između protivničkih palestinskih strana Hamasa i Fataha, nastavljeni su u utorak treći dan, a za sada je bilanca osam poginulih iako se vlasti boje eskalacije nasilja, pogotovo što pristižu pojačanja Fatahu.
ZAGREB/GAZA , 15. svibnja 2007. (Hina) - Sukobi u pojasu Gaze između protivničkih palestinskih strana Hamasa i Fataha, nastavljeni su u utorak treći dan, a za sada je bilanca osam poginulih iako se vlasti boje eskalacije nasilja, pogotovo što pristižu pojačanja Fatahu.

Naoružani borci Hamasa napali su u ponedjeljak Fatahove snage na ključnim prijelazima duž izraelske granice, pri čemu je poginulo sedam osoba i potaknuta pucnjava izraelskih vojnih snaga, izvijestili su izraelski i palestinski dužnosnici, koji strahuju da bi incident u palestinske frakcijske sukobe mogao uvući i Izraelce.

U sukobima Fataha i Hamasa kod graničnog prijelaza Karni u zadnja je tri dana poginulo najviše ljudi, a ukupno ih je u trodnevnim sukobima poginulo najmanje 17.

Nekoliko stotina boraca lojalnih palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu iz Fataha ušlo je u utorak iz Egipta u Gazu pružajući potporu suborcima u sukobima s Hamasovim militantima, javio je Reuters. Granični prijelaz Rafah na granici između Gaze i Egipta nakratko je otvoren kako bi propustio 450 Fatahovaca koji su bili na obuci u Egiptu, izvijestili su obaviješteni izvori dodajući kako je prijelaz otvoren uu izraelsko odobrenje.

Sukobi kod Karnija pojačani su kada su se Hamasovi borci približili kampu za obuku što ga koriste Fatahove snage koje čuvaju granični prijelaz. Hamasovci su napali bazu raketama i granatama, rekao je za AP glasnogovornik Predsjedničke garde Ahmed al-Kaisi.

U Hamasovom napadu iz zasjede poginulo je sedam pripadnika snaga sigurnosti koji su kretali prema Karniju kako bi pružili potporu suborcima.

Očevici tvrde da su vidjeli i tri izraelska tenka kako se približavaju Karniju nakon čega su se Hamasove snage brzo povukle. Izraelci su zatvorili granični prijelaz, iznimno važan zbog prijevoza raznih dobara važnih za život u regiji.

S obzirom na razvoj događaja, palestinski predsjednik Mahmud Abas u utorak je pozvao na hitnu primjenu vladina sigurnosnog plana koji bi trebao dovesti do prekida unutarnjih sukoba u pojasu Gaze. Planom se protivničke palestinske snage pozivaju da djeluju pod zajedničkim zapovjedništvom. Palestinski ministar unutarnjih poslova koji je osmislio spomenuti plan u ponedjeljak je podnio ostavku, uz objašnjenje da su Hamas i Fatah plan odbacili.

Abas smatra kako je palestinski prioritet staviti točku na bezakonje i kaos. "To možemo učiniti jedino primjenom sigurnosnog plana, bez odgode. Na taj ćemo način prekinuti stradanja civila i unutarnje sukobe", rekao je Abas u govoru održanom u povodu obilježavanja Naqbe, kako Palestinci nazivaju "tragediju koja ih je zadesila kad je Izrael postao državom 1948. godine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙