FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.
ZAGREB, 15. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

OSIJEK - Načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber razriješen je dužnosti i imenovan savjetnikom ministra MUP-a Ivice Kirina za poslove policije, a novim je načelnikom imenovan Faberov zamjenik Darinko Mikulić, rečeno je u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji MUP-a u Osijeku. Mikulićev zamjenik je Stipo Rimac, dosadašnji načelnik Ureda načelnika PU-a.

MAKARSKA - Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović u ponedjeljak je na konferenciji za novinare rekla da je nedavni prelazak šest gradskih vijećnika u HDZ "politička trgovina i rušenje legalno izabrane gradske vlasti", a nakon toga na tiskovnoj konferenciji HDZ-a rečeno je da SDP-ova koalicija krši zakon i ponaša se nedemokratski jer odbija sazvati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se promijenila vlast. HDZ je u Gradskom vijeću imao četiri vijećnika, no njima se, prešavši u HDZ, priključilo još šest vijećnika (4 DC-HSU, jedan HČSP i jedan nezavisni) pa ih sada ta stranka ima deset, odnosno većinu u 19-članom Vijeću. Željka Antunović je izjavila kako će učiniti sve da na parlamentarnim izborima SDP pobijedi Ivu Sanadera u X. izbornoj jedinici, odnosno Dalmaciji, u kojoj predsjednik HDZ-a ima jako uporište.

ZAGREB - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić izjavio je u ponedjeljak da je tijelo kojem je na čelu sazvalo sjednicu Gradskog vijeća Makarske, jer su se na takav zahtjev skupine vijećnika oglušili predsjednik Gradskog vijeća i makarski gradonačelnik. "To je uobičajena procedura. Sve je učinjeno po zakonu i tu nema nikakve drame", izjavio je Palarić za Hinu.

SPLIT - Saborski zastupnik SDP-a Marin Jurjević u ponedjeljak je na poziv općinskog državnog odvjetnika dao izjavu o "slučaju Brodosplit" jer ga je državni odvjetnik pozvao na temelju kaznene prijave zbog "širenja lažnih i uznemiravajućih glasina" koju su protiv njega podnijeli bivši predsjednik Uprave Brodosplita Goran Vukasović, njegov zamjenik Ante Luetić i broker Drago Maček. Jurjević je izjavu državnom odvjetniku davao oko pola sata, a nakon izlaska novinarima je, odbivši reći o čemu je razgovarao s državnim odvjetnikom, kazao kako je ta kaznena prijava "apsurdna i cinična", te da ga odvjetnici koji brane osumnjičenike u "aferi Brodosplit" žele prestrašiti.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader opovrgnuo je u ponedjeljak tvrdnje nekih medija da Središnji državni ured za razvojnu strategiju razmatra prijedlog po kojem bi se problem novih umirovljenika, umjesto postupnog usklađivanja njihovih mirovina, rješavao jednokratnim dodatkom u iznosu od 50 do 250 kuna. "Takav prijedlog ne postoji. To nije istina", izjavio je premijer u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada".

ZADAR - Zadarska policija uhitila je u ponedjeljak trojicu građana sa zadarskog područja zbog sumnje da su počinili kažnjivo djelo zlouporabe droga. Uhićeni su kad je policija nakon ponoći na autocesti A-1 zaustavila osobni automobil zadarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 30-godišnjak, a u kojem su se još nalazili 24-godišnjak i 21-godišnjak. U vozilu je pronađen paketić s manjom količinom heroina, 19 grama kokaina i pištolj. Nad njima je provedena kriminalistička obrada nakon koje su uz kaznenu prijavu sprovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, izvijestila je zadarska Policijska uprava.

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA neće mijenjati maloprodajne cijene većine naftnih derivata, a od utorka bi mogao poskupjeti, i to za oko 1,5 posto, samo motorni benzin Super Plus 98, neslužbena je informacija koju u Ini nisu htjeli ni potvrditi niti opovrgnuti. Naime, iz Ine su u ponedjeljak poslije podne tek najavili da više neće objavljivati priopćenja o promjenama cijena naftnih derivata. U Ini to pravdaju činjenicom da samo INA službeno putem medija objavljuje promjenu cijena, dok to ne radi ni jedna druga naftna tvrtka u Hrvatskoj.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije podijelilo je u ponedjeljak 27,7 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, a novac je dobilo 131 lokalnih radijskih i 20 televizijskih postaja. Ovisno o prijavljenim projektima radijske postaje dobile su od 35 tisuća do 200 tisuća kuna, a televizijske od 358 tisuća do 900 tisuća kuna. Na natječaj se prijavilo svih 20 lokalnih televizija i 131 lokalna radio postaja, priopćilo je Vijeće. Vijeće je oko 210 tisuća kuna dodijelilo i Hrvatskoj udruzi radija i novina (HURIN) za Međunarodni znanstveni skup "Društvo i tehnologija", a za obrazovanje tonskih realizatora 140 tisuća kuna.

ZAGREB - Kartu za vožnju javnim gradskim prijevozom ZET-a Zagrepčani će od ponedjeljka moći kupovati i SMS porukom sa svojeg mobilnog uređaja VIPnet, T-Mobile i TELE2 operatera, najavljeno je na konferenciji za novinare u ZET-u. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktor ZET-a Ivan Tolić istaknuli su da je Zagreb drugi grad u Europi, iza Helsinkija, koji svojim građanima omogućuje takvu uslugu.

ZAGREB - Knjiga bivšega američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera W. Galbraitha "Kraj Iraka ili kako je američka nesposobnost započela beskrajni rat" predstavljena je u ponedjeljak u Zagrebu, a objavio ju je zagrebački nakladnik V.B.Z. Autor kroz deset poglavlja piše o Kurdistanu, građanskom ratu u Iraku, rješenju krize stvaranjem triju država (kurdska, šiitska i sunitska) te američkom povlačenju s tog područja. Galbraith je američki ulazak u Irak ocijenio loše isplaniranim, a pokušaj da se sačuva ta "umjetna tvorevina" je zabluda, kao što je bila politika europskih zemalja koje su 1991. htjele očuvati Jugoslaviju. "Bio je to najnesposobniji pothvat u povijesti američke nacionalne sigurnosti", ustvrdio je dodavši kako bi Amerikanci trebali napustiti južna šiitska područja i povući se na sjever u Kurdistan, gdje je već zaživjela demokracija.

ZAGREB - Na izložbi "Figure u pokretu" Duška Šibla, otvorenoj u ponedjeljak u Galeriji Vladimira Filakovca, posjetitelji mogu vidjeti novu seriju Šiblovih slika - akrila na platnu. Na izložbi je predstavljen nov ciklus slika koncipiranih unutar autorova dobro znana tematskog polja - ljudske figure. Izloženo je 16 većih formata akrila na platnu dimenzija 120 puta 90 centimetara, nastalih od 2003. do 2006. U katalogu izložbe povjesničar umjetnosti Milan Bešlić ističe da u novome ciklusu Šibl radi zamjetnu promjenu koja se "prvenstveno iščitava na razini interpretacije". Sada se "tjelesnost" predloška rastvara u dinamičnim i ekspresivnim inačicama i tako produbljuje izraz intenzivnijim i snažnijim zamasima poteza kistom. Izložba je otvorena do 31. svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙