FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn pozdravlja dogovor o formiranju vlade u Srbiji

BRUXELLES,14. svibnja (Hina) - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak dogovor o formiranju srbijanske vlade, dogovorene skoro četiri mjeseca nakon izbora.
BRUXELLES,14. svibnja (Hina) - Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak dogovor o formiranju srbijanske vlade, dogovorene skoro četiri mjeseca nakon izbora.

"Stvari su sigurno bolje danas nego prošlog četvrtka i vjerujem da će vođe demokratskih snaga dovršiti pregovore o formiranju vlade i da će parlament to izglasati", rekao je Rehn po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova, koji je započeo u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu.

Prošli tjedan srbijanski parlament je za svog predsjednika izabrao Tomislava Nikolića, čelnika ekstremističke Srpske radikalne stranke, zahvaljujući glasovima Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice. Nakon toga, Koštunica i srbijanski predsjednik Boris Tadić uspjeli su postići dogovor o formiranju nove vlade, bez radikala, a Nikolić je podnio ostavku.

Rehn je izrazio očekivanje da će nova vlada ispuniti uvjete potrebne za nastavak prekinutih pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno postići punu suradnju s Haškim sudom. Rok za formiranje nove vlade istječe u ponoć 15. svibnja.

"Uvjeti su dobro poznati i pretpostavljam da će nova vlada biti formirana na takvim načelima i to bi onda omogućilo da se uskoro nastave pregovori o SSP-u", rekao je Rehn.

O stanju u Srbiji govorit će i ministri vanjskih poslova EU-a, koji su se okupili na redovitom mjesečnom sastanku. Bit će riječi o statusu Kosova, o kojem se u Vijeću sigurnosti UN-a priprema rezolucija.

Ministri će također razgovarati o pripremama za summit s Rusijom 18. svibnja u Samari.

Ministrima vanjskih poslova pridružit će se i ministri obrane zemalja članica EU-a, koji se neformalno sastaju dvaput godišnje. Nakon toga sastanka predviđen je i sastanak ministarske Trojke EU-a s ministrima obrane kandidatskih zemalja - Hrvatske, Makedonije i Turske te Norveške i Islanda, članica NATO-a, koje su izvan EU-a.

(Hina) xsv ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙