FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka, Portugal i Slovenija koordiniraju rad na novoj europskoj povelji

SINTRA, 12. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Njemačka će trebati potporu sljedećih dviju predsjedavajućih zemalja Unijom, Portugala i Slovenije, za usuglašavanje nove europske povelje, izjavila je u subotu u Portugalu njemačka kancelarka Angela Merkel.
SINTRA, 12. svibnja 2007. (Hina/Reuters) - Njemačka će trebati potporu sljedećih dviju predsjedavajućih zemalja Unijom, Portugala i Slovenije, za usuglašavanje nove europske povelje, izjavila je u subotu u Portugalu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Merkel se u subotu u Sintri na mini-summitu EU-a sastala s premijerima Portugala, Slovenije i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom. Zajedno su razmatrali ideje kako koordinirati predsjedavajuće zemlje Unije u cilju oživljenja zamrznutog europskog ustava.

Njemačka predsjedava Unijom do kraja lipnja, nakon čega će tu palicu do kraja godine preuzeti Portugal. Slovenija će Unijom predsjedati u prvom polugodištu 2008. godine.

Merkel je početkom godine izjavila da je rad na novoj europskoj povelji prioritet njemačkog predsjedanja Unijom. Izrazila je nadu da će njome zamijeniti europski ustav, odbačen na referendumima u Nizozemskoj i Francuskoj.

"Njemačka to pitanje ne može sama privesti uspješnom kraju. No, vjerujem da ću imati potporu svojih kolega koji se nalaze ovdje i koji će nastaviti usmjeravati Europu u pravom smjeru i s pravim temeljima", rekla je Merkel koja se nada da će na summitu EU-a 21-22. lipnja imati usuglašene smjernice za novi europski ugovor koji bi stupio na snagu 2009. godine.

Novi, "tanji" europski ugovor pokrivao bi samo ključne reforme poput izbora predsjednika Unije, ministra vanjskih poslova, i uvođenja jednostavnog sistema odlučivanja temeljenog na broju stanovnika.

"Mi na sastanku u lipnju želimo konsenzus o smjernicama nove povelje kako bi Europa mogla usvojiti institucionalni sporazum što je prije moguće", izjavio je portugalski premijer Jose Socrates.

Portugal nije ratificirao europski ugovor i Socrates je rekao da želi održati referendum o bilo kakvom novom institucionalnom sporazumu, što bi Portugal učinilo jednom od rijetkih zemalja koja razmatra takav korak.

Barosso je također izrazio nadu da će do summita krajem lipnja "biti ostvaren velik napredak" po tom pitanju. Slovenski premijer Janez Janša je dodao da je politička i gospodarska klima u Europi sada pogodna za dogovaranje nove europske povelje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙