FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 12. svibnja do ponedjeljka 14. svibnja

ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Najava događaja iz svijeta od subote 12. svibnja do ponedjeljka 14. svibnja.
ZAGREB, 11. svibnja 2007. (Hina) - Najava događaja iz svijeta od subote 12. svibnja do ponedjeljka 14. svibnja.

SUBOTA, 12. svibnja

-------

LISABON - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je njemačko predsjedništvo EU-a i dvije iduće zemlje predsjedateljice - Portugal i Sloveniju - na neformalne razgovore o budućnosti Europske unije. Mini-summitu u Sintri nazočit će njemačka kancelarka Angela Merkel, portugalski premijer Jose Socrates i slovenski premijer Janez Janša te predsjednik Europskog parlamenta Hans-Gert Poettering. (i 13. svibnja)

RIJAD - Američki potpredsjednik Dick Cheney sastaje se sa saudijskim kraljem Abdullahom II. Sastanak u zabačenom pustinjskom gradu Tabuku bit će posvećen američkoj politici u regiji.

AŠHABAD, Turkmenistan - Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji boravi u posjetu Turkmenistanu, otputovat će s turkmenistanskim predsjednikom Kurbangulijem Berdimuhamedovim u kaspijsku luku Turkmenbaši gdje će im se pridružiti kazahstanski kolega Nursultan Nazarbajev s kojim bi trebali potpisati sporazum o gradnji novog plinovoda. Plinovod će dopremati turkmenistanski plin do Rusije preko Kazahstana, dok Europska unija i SAD podupiru trasu prema Azerbajdžanu, preko Kaspijskog mora, čime bi se zaobišlo Rusiju.

ISLAND - Parlamentarni izbori. Izbori će biti tijesni i mogli bi dovesti do raspada vladajuće koalicije koja već dugo vodi zemlju. Ispitivanja pokazuju da je Stranka za neovisnost premijera Geira Haardea u vodstvu (podržava je 36 posto birača), dok je popularnost partnerske Progresivne stranke, koja brani interese industrije, u padu. Stranka za neovisnost možda će zbog toga morati potražiti novog partnera, što bi moglo usporiti širenje metalurških i elektroenergetskih projekata koji su zadnjih godina oživili gospodarstvo na Islandu.

ARMENIJA - Parlamentarni izbori. Očekuje se pobjeda Republikanske stranke premijera Serža Sargsjana, prijatelja armenskoga predsjednika Roberta Kočarjana i favorita za njegova nasljednika iduće godine.

HELSINKI - Finale natjecanja za Pjesmu Eurovizije 2007.

NEDJELJA, 13. svibnja

---------

KAIRO - Američki potpredsjednik Dick Cheney stiže u posjet Egiptu.

SAO PAULO - Papa Benedikt XVI., koji boravi u posjetu Brazilu, služit će misu u gradu Aparecida do Norte gdje se nalazi najveće svetište Djevice Marije na svijetu, te otvoriti Episkopalnu konferenciju Latinske Amerike.

PONEDJELJAK, 14. svibnja

-----------

BRUXELLES - Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a. Osim o pripremama za summit EU-a i Rusije 18. svibnja u Samari, ministri će razgovarati o situaciji u Iranu, Iraku, crnomorskoj regiji, bliskoistočnom mirovnom procesu i zapadnom Balkanu. Ministrima vanjskih poslova pridružit će se i ministri obrane EU-a s kojima će, među ostalim, razgovarati o budućoj europskoj misiji na Kosovu. Na marginama sastanka predviđen je sastanak Trojke EU-a s ministrima obrane zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Makedonija) te članica NATO-a Norveške i Islanda. Hrvatsku će na tom sastanku predstavljati ministar obrane Berislav Rončević.

MOSKVA - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u posjetu Rusiji (i 15. svibnja).

JERIHON - Mogući susret izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa koji bi trebali nastaviti razgovore pod pokroviteljstvom SAD-a odgođene političkom krizom izraelske vlade.

FILIPINI - Kongresni i lokalni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙