FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš pritvoren u "slučaju selotejp", pa nema potrebe i za "slučaj garaža"

ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas zahtjev za pritvaranjem Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža uz obrazloženje da je to nepotrebno jer je on već pritvoren u tzv. slučaja selotejp u Osijeku.
ZAGREB, 10. svibnja 2007. (Hina) - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je danas zahtjev za pritvaranjem Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža uz obrazloženje da je to nepotrebno jer je on već pritvoren u tzv. slučaja selotejp u Osijeku.

"Zahtjev je odbijen kao neosnovan jer je okrivljenik već pritvoren u kaznenom postupku koji se protiv njega paralelno vodi u Osijeku, pa nema potrebe niti je dopušteno određivati novi pritvor jer je svrha pritvaranja već postignuta", objasnio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Pritvaranje Glavaša, koji se od 17. travnja nalazi u osječkom zatvoru zbog tzv. slučaja selotejp, tražilo je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zbog posebno teških okolnosti djela. Ono je protiv 51-godišnjeg nezavisnog saborskog zastupnika jučer podiglo optužnicu u tzv. slučaju garaža, odnosno za zločine protiv civila u garažama osječkog Općinskog sekretarijata za narodnu obranu 1991.

Tužiteljstvo se na odluku Izvanraspravnog vijeća može žaliti Vrhovnom sudu koji bi, kako se neslužbeno doznaje, sutra mogao odlučiti o žalbi Glavaševih branitelja na odluku o pritvoru u "slučaju selotejp" koji se vodi na osječkom Županijskom sudu.

Tzv. slučaj garaža dodijeljen je sucu Željku Horvatoviću, zamjeniku predsjednika Kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda na kojemu su pojasnili da se pri donošenju te odluke vodilo računa o opterećenosti sudaca te složenosti i zahtjevnosti predmeta.

Uz dugogodišnje iskustvo kaznenog suca, koji je u vrijeme Domovinskog rata radio i na Vojnom sudu u Zagrebu, Horvatović je prošao i usavršavanje za suđenje ratnih zločina.

Glasnogovornik suda Devčić kazao je da je za sada prerano govoriti kada bi suđenje moglo početi jer optužnica još nije stupila na snagu, budući da obrana ima pravo prigovora.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić najavio je da će to pravo svakako iskoristiti.

Prije nepunih mjesec dana protiv Glavaša i još šestero okrivljenika u Osijeku je podignuta optužnica u tzv. slučaju selotejp zbog ubojstava deset srpskih civila na obali Drave 1991.

Mediji nagađaju da će se taj i "slučaj garaža" objediniti te da će se Glavašu najvjerojatnije suditi u Zagrebu.

Iz državnog odvjetništva za sada se ne izjašnjavaju kada će glavni državni odvjetnik Mladen Bajić od predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina zatražiti da se Glavašu sudi na jednom od dvaju sudova pred kojima su podignute optužnice.

Prema zakonu koji je bio na snazi 1991. kada su počinjeni zločini za koje se tereti Glavaš, za ratni zločin protiv civila bila je propisana kazna od pet do 20 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙