FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

A tko nije Irac?

ENNIS, Irska, 10. svibnja 2007. (Hina/dpa) - Što je zajedničko američkom senatoru i predsjedničkom kandidatu Baracku Obami, trojici Beatlesa, Bruceu Springsteenu, Grace Kelly, Muhammadu Aliju i Che Guevari? Svi oni, navodno, imaju irske korijene.
ENNIS, Irska, 10. svibnja 2007. (Hina/dpa) - Što je zajedničko američkom senatoru i predsjedničkom kandidatu Baracku Obami, trojici Beatlesa, Bruceu Springsteenu, Grace Kelly, Muhammadu Aliju i Che Guevari? Svi oni, navodno, imaju irske korijene.

Kako se čini mnoge slavne osobe iz cijeloga svijeta genealoški su povezane s Irskom.

Jedan od njih je slavni boksač Muhammad Ali čiji predak potječe iz zapadnoga irskog okruga Clare.

Istraživači iz Centra za nasljeđe okruga Clare otkrili su da je pra-pradjed bivšega svjetskog boksačkog prvaka u teškoj kategoriji živio u Ennisu u Irskoj.

"Abe Grady rođen je ovdje prije 160 godina, a oko 1860. emigrirao je u SAD, nastanio se u Kentuckyju i oženio Afroamerikankom", tvrdi Antionette O'Brian iz Centra.

"I njihov se sin oženio Afroamerikankom, a jedna od njihovih kćeri bila je Odessa Lee Grady, majka Muhammada Alija", kaže O'Brian.

Stoljećima su se stanovnici Irske iseljavali, a posebno sredinom 19. stoljeća dok je vladala glad.

"Irci su se raseljavali po cijelome svijetu. Irsko podrijetlo vuku mnoge slavne i uspješne osobe", rekao je irski premijer Bertie Ahern prigodom nedavnoga posjeta Ennisu spominjući pritom i "slavnu irsku pub-kulturu" koju su Irci širili svijetom.

Irske korijene imaju i neki slavni predstavnici britanske glazbene scene poput Liama i Noela Gallaghera iz Oasisa i Paula McCartneya, Johna Lennona i Georgea Harrisona.

Bruce Springsteen i glumice Grace Kelly i Judy Garland među brojnim su Amerikancima irskoga podrijetla.

"Približno 80 milijuna ljudi diljem svijeta navodno je irskoga podrijetla", objašnjava O'Brian dodajući da irskih potomaka ima u Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Americi, posebno u Argentini, te u Kanadi.

Ipak, većina njih živi u SAD-u. Prema procjenama oko 40 milijuna američkih državljana potječe iz Irske, uključujući bivše predsjednike Ronalda Reagana, Billa Clintona, Theodorea Roosevelta i, naravno Johna F. Kennedyja.

Podrijetlo senatora i predsjedničkoga kandidata Baracka Obame može se pratiti sve do Fulmutha Kearneya, postolara iz maloga sela Moneygalla u središnjoj Irskoj koji se 1850., u dobi od 19 godina, otisnuo preko Atlantika prema New Yorku.

Djed Ronalda Reagana živio je u gradiću Ballyporeenu u okrugu Tipperary na jugu Irske, a bivši američki predsjednik, inače zagriženi borac protiv komunizma, jako bi se iznenadio kad bi doznao da ipak ima jednu zajedničku točku s revolucionarom Che Guevarom: irske korijene.

Prema biografskim bilješkama jedan od Cheovih djedova, Patrick Lynch, krenuo je iz rodnog mjesta Galwaya u Irskoj početkom 18. stoljeća, najprije prema Španjolskoj. Premda taj podatak još nije i službeno potvrđen, zabilježeno je da je Cheov otac jednom rekao: "Kod mojega se sina najprije primjećuje da njegovim venama teče krv irskih pobunjenika."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙