FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stanovnici Papue Nove Gvineje voze se na kokosovo ulje

ZAGREB/PORT MORESBY, 10. svibnja 2007. (Hina) - Stanovnici otokaBougainvillea, dijela Papue Nove Gvineje, pronašli su rješenje zavisoke cijene pogonskog goriva za njihova vozila - kokosovo ulje,prenose britanski mediji.
ZAGREB/PORT MORESBY, 10. svibnja 2007. (Hina) - Stanovnici otoka Bougainvillea, dijela Papue Nove Gvineje, pronašli su rješenje za visoke cijene pogonskog goriva za njihova vozila - kokosovo ulje, prenose britanski mediji.

Do sada su izgradili nekoliko mini-rafinerija koje proizvode kokosovo ulje, a koriste ga u zamjenu za diesel gorivo. Policijska vozila, vozila hitne pomoći, svećenici i lokalno stanovništvo već neko vrijeme koristi tim novim gorivom.

Stanovništvo Bougainvillea na zamisao o uporabi novog goriva za vozila došlo je nakon što već četiri godine njihov svakodnevni život neprestano ovisi o uvozu skupog diesela. Zbog povremenih nestašica znalo se dogoditi da mnogi poslovi u ovome dijelu Papue Nove Gvineje moraju biti obustavljeni. Jednu od kokosovih mini-rafinerija vodi njemački imigrant, inženjer Matthias Horn koji je izjavio da zainteresiranih za gorivo već ima i u inozemstvu, Iranu i nekim europskim zemljama.

"Zar nije dobro kad možete kazati da vam automobil vozi na gorivo koje samo pada sa stabla", kaže u šali Horn. No, navikao se na zadirkivanja jer kako sam kaže, neki ga nazivaju "ludim Nijemcem te ga pitaju kako može činiti takve stvari svojem 'ljubimcu' - napuniti mu rezervoar nekakvim kokosovim sokom na kojemu se obično prži riba". Važno je spomenuti da ovo nije prvi put da se u Bougainvilleu koristi kokosovo gorivo. Tijekom građanskih nemira i borbe za neovisnost devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je u sukobima poginulo nekoliko tisuća ljudi, stanovništvo je bilo prisiljeno diesel zamijeniti alternativnim gorivom, a za to je tada izbor pao na kokosovo ulje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙