FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ozalj- preuzimanju vatrogasnih vozila nazočan bio i predsjednik Mesić

OZALJ/KARLOVAC, 9. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić prisustvovao je danas u ozaljskoj tvrtki IM Metal preuzimanju 17 vatrogasnih vozila koje je od toga proizvođača, u ime Ministarstva unutarnjih poslova, preuzeo ministar Ivica Kirin.
OZALJ/KARLOVAC, 9. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić prisustvovao je danas u ozaljskoj tvrtki IM Metal preuzimanju 17 vatrogasnih vozila koje je od toga proizvođača, u ime Ministarstva unutarnjih poslova, preuzeo ministar Ivica Kirin.

Predsjednik Mesić je pritom rekao da je tvrtka IM Metal primjer kako se isplati prihvaćati moderne tehnologije i ulaziti u kooperativne odnose s onima koji su u tome otišli dalje.

IM Metal je dio konzorcija Daimler-Chrysler.

"Mogli smo to i uspješnije da smo naše velike sisteme vezali uz europske, ali mi smo raznim nezakonitostima tijekom rata svoje sisteme jednostavno uništili", rekao je predsjednik Mesić.

Ministar Kirin podsjetio je da je današnja isporuka 17 vatrogasnih vozila sastavni dio nabave 210 vozila za javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva diljem Hrvatske od međunarodnog njemačko-austrijsko-hrvatskog konzorcija "Daimler Chrysler export and trade finance GmbH", čija je članica i hrvatska tvrtka IM Metal iz Ozlja.

Ukupna vrijednost nabave 210 vozila je 85 milijuna eura, a s današnjim danom od 2003. godine isporučeno je ukupno 126 vozila.

Ministar Kirin rekao je da je ta nabava očigledno unaprijedila učinkovitost vatrogastva "jer su sada prema broju požara opožarene površine znatno manje".

Za ljetnu sezonu požara koja je pred nama, Kirin je rekao da "klimatske promjene podižu opasnost od požara ljeti, ali je protupožarna sezona u potpunosti pripremljena i što se tiče ljudstva i što se tiče materijalno-tehničkih kapaciteta".

Predsjednik Mesić je prije Ozlja u Karlovcu posjetio tvrtku za proizvodnju metalnih proizvoda Kordun, u kojoj ga je vodstvo tvrtke obavijestilo o tome da hrvatska javna poduzeća i državne institucije kupuju jedaći pribor od raznih uvoznika ili prekupaca.

Predsjednik je rekao da svi moramo kupovati robu domaćih proizvođača ako je konkurentna.

"Nije normalno da naše institucije kupuju u inozemstvu onu robu koju proizvode naši radnici. A narudžbe moraju biti transparentne", rekao je Mesić.

Pritom je kritizirao nabavu u MORH-u, jer, kako je rekao, nabave pribora za jelo ne mogu biti vojna i državna tajna kako bi se mogle obavljati bez kontole te da tko tako radi, mora odgovarati.

Na pitanje kupuje li Ured predsjednika Kordunovu robu, Mesić je rekao "služimo se Kordunovim priborom". Kako je dodao, u Francuskoj se predsjednik, ministri, veleposlanici i državni službenici mogu voziti samo u automobilima francuske proizvodnje.

Također je rekao da je s direktorom tvrtke za metane proizvode Kordun Željkom Mažuranom razgovarao i o potrebi da HBOR podmiri Kordunu ratnu štetu i reprogramira stare nepovoljne kredite koji su na rub stečaja doveli tu tvrtku s oko 350 zaposlenih.

Komentirao je i da Austrija, iz koje se sa službenog putovanja vratio jučer, ima iste resurse kao i Hrvatska, s tim da mi imamo jedan više, a to je more.

"I dok Austrija živi u izobilju, Hrvatska živi u siromaštvu", ocijenio je Mesić dodajući da Hrvatska nema pravo na siromaštvo. "Koja god vlada bila, mora donijeti takvu regulativu koja će nas izvući iz siromaštva", rekao je predsjednik Mesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙