FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protiv Glavaša podignuta optužnica i za tzv. slučaj garaža

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Gotovo godinu dana nakon pokretanja istrage protiv Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je u srijedu optužnicu kojom ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Gotovo godinu dana nakon pokretanja istrage protiv Branimira Glavaša u tzv. slučaju garaža zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je u srijedu optužnicu kojom ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nezavisni saborski zastupnik optužen je da je od srpnja do rujna 1991. u Osijeku, kao sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik 1. bojne osječkih branitelja naredio likvidaciju srpskog civila Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

Tereti ga se i da svoje podređene nije spriječio u lišavanju slobode, zlostavljanju i ubijanju civila te da je i sam sudjelovao u nekima od takvih nezakonitih postupanja.

U tužiteljstvu tvrde da su pripadnici 1. osječke bojne priveli i zlostavljali četvero poznatih i jednog nepoznatog civila te Čedomira Vučkovića koji je bio prisiljen popiti sumpornu kiselinu od čega je umro.

Protiv 51-godišnjeg Glavaša tužiteljstvo je zatražilo pritvor zbog posebno teških okolnosti djela.

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić kazao je Hini da će obrana uložiti prigovor na optužnicu i iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi dokazali da Glavaš nije počinio zločin za koji ga se tereti.

Protiv Glavaša i još šestero okrivljenika u Osijeku je u travnju podignuta optužnica za tzv. slučaj selotejp, odnosno ubojstva deset civila na obali Drave 1991. U tom mu je slučaju određen pritvor, pa se od 17. travnja nalazi u osječkom zatvoru.

S obzirom da su protiv Glavaša podignute dvije optužnice pitanje je gdje će mu se suditi.

Po Madunićevim riječima, u pravilu je nadležan sud na području na kojemu se kazneno djelo dogodilo.

"Prema Zakonu o kaznenom postupku u slučaju dviju optužnica postupak se vodi tamo gdje je ranije započet, što bi u ovom slučaju bio zagrebački Županijski sud na kojemu je istraga prvo počela, no u praksi se uvijek sudilo tamo gdje je prvo podignuta optužnica", kazao je Madunić.

Prije pokretanja istrage u "slučaju garaža" u lipnju prošle godine Hrvatski sabor je skinuo imunitet Glavašu koji je u istrazi odbacio sve optužbe.

Istraga je pokrenuta i protiv Krunoslava Fehira koji je kao 16-godišnjak bio pripadnik 1. osječke bojne. On je pred istražnim sucem teretio Glavaša kao nalogodavca zločina te priznao da je pucao na jednog civila zatočenog u garaži osječkog sekretarijata za narodnu obranu, a sud mu je prošli mjesec, na zahtjev glavnog državnog odvjetnika, dao status krunskog svjedoka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙