FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak, 10.svibnja

ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za četvrtak, 10. svibnja
ZAGREB, 9. svibnja 2007. (Hina) - Najava vanjskopolitičkih događaja za četvrtak, 10. svibnja

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će europskog povjerenika za proširenje Ollia Rehna (10.30 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će glavnog tajnika OESS-a Marca Perrina de Brichambauta (19 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241).

ZAGREB - Dolazak predsjednika država i vlada deset zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te drugih visokih međunarodnih dužnosnika koji će sudjelovati na svečanoj večeri u muzeju Mimari kojom službeno počinje dvodnevni summit SEECP-a.

ZAGREB - Sastanak hrvatskog premijera Ive Sanadera s američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicholasom Burnsom (satnica još nije poznata), nakon kojeg su predviđene izjave za medije. Burns će u petak sudjelovati na summitu SEECP-a

ZAGREB - Sastanak hrvatskog premijera Ive Sanadera s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom (zgrada Vlade, Markov trg 2, 19.15), nakon kojeg su predviđene izjave za medije (20 sati). Barroso će u petak sudjelovati na summitu SEECP-a.

ZAGREB - Službeni posjet crnogorskog premijera Željka Šturanovića i susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom (zgrada Vlade, Markov trg 2, 11 sati), nakon kojeg su predviđene izjave za medije (11.45). Dvojica premijera nazočit će i svečanosti službenog otvaranja veleposlanstva Republike Crne Gore u Hrvatskoj (Zrinjevac 1/4. kat, 14.30 sati). Šturanovića će primiti i Predsjednik Republike Stjepan Mesić (12.15 sati, Ured Predsjednika, Pantovčak 241)

ZAGREB - Sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a kojem će predsjedati hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović (hotel Westin, Kršnjavoga, 15 sati). Na sastanku koji se održava dan uoči summita SEECP-a očekuje se da ministri raspravljaju o stanju u regiji, napretku zemalja jugoistočne Europe prema euroatlantskim integracijama te daljnjem jačanju tog regionalnog neinstitucionalnog procesa. Trebala bi biti donesena i odluka o imenovanju Glavnog tajnika i sjedištu Vijeća za regionalnu suradnju koje bi trebalo postupno preuzeti ingerencije Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu koji se do kraja godine gasi. Nakon sastanka održat će se u konferencija za novinare na kojoj će, kako se očekuje, izjave dati Trojka SEECP-a (Grčka, Hrvatska, Bugarska), posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek i povjerenik EU za proširenje Olli Rehn (hotel Westin, 17.30)

ZAGREB - Sastanak Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu (Hypo EXPO Centre, Slavonska avenija, 12 sati), nakon kojeg će izjave za medije dati hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i posebni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek (hotel Westin, salon Maksimir, 13.30)

ZAGREB - Konferencija za novinare povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna i Vesne Pusić, predsjednice Hrvatske narodne stranke i potpredsjednice Europske liberalno-demokratske i reformske stranke, čiji je član i Rehn (središnji ured HNS-a, Kneza Mislava 8, 11.45)

KAIRO - Posjet izraelske ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni, koja će s egipatskim i jordanskim ministrima vanjskih poslova Ahmedom Aboulom Gheitom i Abdelelahom al-Khatibom razgovarati o arapskoj mirovnoj inicijativi

SAO PAOLO - Nastavak četverodnevnog posjeta pape Benedikta XVI. Brazilu, najmnogoljudnijoj katoličkoj zemlji na svijetu. Cilj njegovog prvog pastoralnog pohoda južnoameričkom kontinentu i zemlji u kojoj živi gotovo polovica katolika u svijetu je dati novi poticaj tamošnjoj Katoličkoj crkvi iz koje sve više vjernika prelazi u protestantizam, a sastat će se i s predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom

LONDON - Britanski premijer Tony Blair, prema najavama tamošnjeg tiska, trebao bi objaviti datum svojeg odlaska s dužnosti, što bi se trebalo dogoditi u prvim danima srpnja, sukladno najavi od 1. svibnja, kad je izjavio da će ovog tjedna "konačno" objaviti da odlazi s dužnosti predsjednika Laburističke stranke, dakle i iz Downing Streeta.

PRAG - Početak pregovora dužnosnika američke i češke vlade o izgradnji radarske baze u Češkoj u sklopu američkog proturaketnog obrambenog štita (i 11.05.)

ANKARA - Drugo čitanje i glasovanje u turskom parlamentu o paketu ustavnih reformi, među kojima i o prijedlogu da predsjednika države ubuduće biraju građani na neposrednim izborima, a ne parlament.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Zvonimir Matić

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Srđan Baković, Sonja Djerasimović

Večer: Slavoljub Leko

Tel.: **385-1-4808645

Fax.: **385-1-4808822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙