FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Srbije cijeli dan o izboru predsjednika

BEOGRAD, 7. svibnja 2007. (Hina) - Skupština Srbije u ponedjeljak je cjelodnevno zasjedanje posvetila izboru svojeg predsjednika, a kandidat s najviše izgleda za tu dužnost je radikal Tomislav Nikolić, koji tvrdi da ima većinu glasova potrebnih za izbor.
BEOGRAD, 7. svibnja 2007. (Hina) - Skupština Srbije u ponedjeljak je cjelodnevno zasjedanje posvetila izboru svojeg predsjednika, a kandidat s najviše izgleda za tu dužnost je radikal Tomislav Nikolić, koji tvrdi da ima većinu glasova potrebnih za izbor.

Skupština je konstituirana 14. veljače ove godine, nakon parlamentarnih izbora 21. siječnja, ali je dosad jedina tema rasprave bila Rezolucija o Kosovu, kojom je većina od 250 zastupnika potvrdila srbijansko stajalište da je Kosovo neodvojivi dio Srbije.

Za mjesto predsjednika Skupštine Srbije kandidati su zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Tomislav Nikolić i Milena Marković, koju je predložila Demokratska stranka predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Za Nikolića glas će dati Srpska radikalna stranka koja ima 91 zastupnika u parlamentu, koalicija Demokratske stranke Srbije premijera Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića koja ima 46 mandata i Socijalističke partije Srbije sa 16 zastupnika.

Za izbor predsjednika Skupštine Srbije nužni su glasovi 126 od ukupno 250 zastupnika.

Izboru radikala Nikolića usprotivili su se zastupnici Demokratske stranke Borisa Tadića, G17 Plus Mlađana Dinkića, kao i Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića te stranke manjina.

Glavna tema cjelodnevne rasprava bila je budućnost Srbije. Radikali i njima naklonjeni zastupnici vrijeđali su stranke i pojedince koji su 2000. godine došli na vlast, nakon smjene Slobodana Miloševića i uspostave vlade Zorana Đinđića. Česti su bili i napadi na manjine, pa je za jedinog hrvatskog zastupnika Petra Kuntića, koji je izabran na listi Demokratske stranke, rečeno uz ostalo da zastupa "vojvođanski HDZ".

Nakon parlamentarnih izbora konstituiranje Skupštine počelo je 14. veljače, ali su tada samo verificirani skupštinski mandati i potom donijeta Rezolucija o Kosovu.

Od 14. veljače teče tromjesečni rok za formiranje nove srbijanske vlade. Ako se u sljedećih sedam dana ne postigne sporazum o njezinu sastavu, srbijanski predsjednik Boris Tadić mora sukladno Ustavu raspustiti Skupštinu i raspisati nove parlamentarne izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙