FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sedmorka optužena za krvave pljačke Fine i Zabe

ZAGREB, 7. svibnja 2007. (Hina) - USKOK je danas podigao optužnicu protiv sedmorice okrivljenika koje tereti za krvave pljačke poslovnice Fine i Zagrebačke banke u kojima su 2005. ubijena dva zaštitara i građanin Dragutin Golik koji je pokušao spriječiti bijeg pljačkaša.
ZAGREB, 7. svibnja 2007. (Hina) - USKOK je danas podigao optužnicu protiv sedmorice okrivljenika koje tereti za krvave pljačke poslovnice Fine i Zagrebačke banke u kojima su 2005. ubijena dva zaštitara i građanin Dragutin Golik koji je pokušao spriječiti bijeg pljačkaša.

Optužnica je podignuta gotovo godinu dana nakon otvaranja istrage. Prema pisanju tiska, postojala je opasnost da okrivljenici Nenad Filipović, Grgo Crnković i ostali budu pušteni iz pritvora jer je isticao maksimalan rok koliko se nekoga može držati u pritvoru do podizanja optužnice.

Osim za teška ubojstva i pet razbojništava, optužene se tereti za krivotvorenje isprava, "pranje novca" i druga kaznena djela.

Prvo i drugooptuženog Filipovića i Crnkovića USKOK tereti da su se 2005. udružili te dogovorili i isplanirali više pljački novčarskih ustanova na zagrebačkom području te da su u bandu uključili ostale optuženike.

Filipović je, tvrdi USKOK, birao mete pljački, a potom je s Crnkovićem nabavljao oružje. Crnkovićem je bio zadužen i za krađu automobila koje su koristili prilikom razbojstava.

Prema optužnici, u rujnu 2005. opljačkali su oko dva milijuna kuna iz poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici u kojoj su ubili zaštitare Dragu Renera i Stipu Mušana. Mjesec dana kasnije iz poslovnice Zagrebačke banke u Drvinju odnijeli su oko 850 tisuća kuna i pritom su teško ranili hrabrog građanina Dragutina Golika koji ih je pokušao spriječiti u bijegu. Golik je u siječnju ove godine umro od ozljeda. Predsjednik države posthumno ga je odlikovao Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge i po njemu je nazvana ulica u kojoj je stradao.

Za pljačku Fine optuženi su Filipović, Crnković i trećeoptuženi Ognjen Grubić kojega se tereti i za ubojstvo Golika.

Filipović je optužen i za pljačku poslovnice Zagrebačke banke u ulici Zinke Kunc, u ožujku 2005., iz koje, s nepoznatim pomagačem otuđio 420 tisuća kuna i 73 tisuće eura. Budući je Filipović od tog novca kupio vozilo USKOK ga tereti i za "pranje novca".

Na teret mu se stavljaju i pljačka oko sto tisuća kuna iz poslovnice Hrvatske pošte u Zvonimirovoj ulici, u veljači 2006., te pljačka poslovnice Hrvatske pošte u ulici Božidara Magovca, u ožujku 2006., kada je opljačkano 600-tinjak kunu.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora za svih sedam okrivljenika, među kojima su još Boris Žalac, Igor Mustač, Dražen Gebaj i Mario Drpić. Njih se tereti za sudjelovanje u pojedinim pljačkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙