FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Steinmeier: treba oživjeti bliskoistočni mirovni proces

ZAGREB, 7. svibnja 2007. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u ponedjeljak Izrael da, usprkos unutarnjoj političkoj krizi, nastavi s naporima da se oživi bliskoistočni mirovni proces.
ZAGREB, 7. svibnja 2007. (Hina) - Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozvao je u ponedjeljak Izrael da, usprkos unutarnjoj političkoj krizi, nastavi s naporima da se oživi bliskoistočni mirovni proces.

"Ne možemo si dozvoliti pauzu u bliskoistočnom mirovnom procesu. ", rekao je njemački ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom izraelskom kolegicom Tzipi Livni.

"Alternative nema, moramo nastaviti približavati stajališta", kazao je Steinmeier nakon susreta s premijerom Ehudom Olmertom, kako javlja dpa.

Livni je poručila da politička kriza, koja je izbila nakon što je vladino povjerenstvo u izvješću oštro napalo premijera Ehuda Olmerta i ministra obrane Amira Peretza za loše vođenje rata u Libanonu, neće imati utjecaja na izraelsku vanjsku politiku.

"Postoje, naravno, izazovi i poteškoće u izraleskoj vladu, ali stagniranje nije najbolja politika", rekla je Livni i dodala da u četvrtak putuje u Kairo gdje će se raspravljati o arapskoj inicijativi iz 2002.

Istaknula je, međutim, pred susret sa Steinmeierom, da pretvaranje arapske inicijative u prijedlog "uzmi ili ostavi" nije dobar te da će samo dovesti do daljnje stagnacije u mirovnom procesu, javio je Reuters.

"Vrijeme je da Arapska liga počne podržavati umjerene struje u Palestinskoj upravi i ponudi im mogućnost kompromisa glede nekih pitanja koja se odnose na izraelsko-palestinski sukob, a ne da stvar postavi na način 'uzmi ili ostavi', kazala je izraelska šefica diplomacije.

Inicijativa podrazumijeva priznavanje Izraela od strane većine arapskih zemalja u zamjenu za potpuno izraelsko povlačenje sa Zapadne obale i istočnog Jeruzalema.

Premijer Olmert, kojeg je Livni prošli tjedan pozvala da podnese ostavku zbog izvješća o Libanonu, za sada izbjegava s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom raspravljati o pitanjima konačnog statusa - budućnosti Jeruzalema, sudbini palestinskih izbjeglica i granicama palestinske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙