FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena nova splitska riva

SPLIT, 7. svibnja 2007. (Hina) - Split je u ponedjeljak proslavio Dan grada i blagdana zaštitnika sv. Duje tradicionalnom procesijom koja je krenula od katedrale, preko rive do Trga Franje Tuđmana čime je i službeno otvorena riva u čiju je obnovu uloženo više od 62 milijuna kuna.
SPLIT, 7. svibnja 2007. (Hina) - Split je u ponedjeljak proslavio Dan grada i blagdana zaštitnika sv. Duje tradicionalnom procesijom koja je krenula od katedrale, preko rive do Trga Franje Tuđmana čime je i službeno otvorena riva u čiju je obnovu uloženo više od 62 milijuna kuna.

Novouređena riva obuhvaća prostor od ulaza u Dioklecijanove podrume na istoku do Marmontove ulice na zapadu, odnosno 14.000 četvornih metara. Rivu prekrivaju posebne, tehnološki najsuvremenije i ekološki najprihvatljivije betonske ploče,

U procesiji, koja je ove godine prvi put prošla kraćim putem, bili su predstavnici svih društvenih slojeva, udruga, bratovština, župa iz cijele Splitsko-makarske nadbiskupije, a u ime središnje vlasti kao gosti u procesiji i na misnom slavlju sudjelovali su i ministri Božo Biškupić, kao izaslanik premijera Sanadera, te Dragan Primorac.

Misno slavlje predvodio je glavni tajnik Sinode biskupa u Vatikanu nadbiskup Nikola Eterović.

Okupljenima, kojih je po novinarskoj procjeni bilo oko 50 tisuća, prenio je blagoslov i čestitke za sv. Duju pape Benedikta XVI.

Postoji povijesno utvrđen niz biskupa na Solinsko-splitskoj stolici od sv. Dujma do današnjeg nadbiskupa Marina Barišića uz duhovno naslijeđe koje je, kazao je mons. Eterović, obilježilo ovaj grad. Povijest hrvatskog naroda, nastavio je, kao i cijele Europe, slaveći sv. Dujma, otkriva hrvatske i kršćanske korijene europske kulture.

"Ja vas šaljem kao ovce među vukove, kazao je Krist, a to znači da vjernik uvijek treba računati s progonima u svijetu. Toga kršćanstvo nije pošteđeno ni danas što dokazuje da su na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, od 1990. do 2000., ubijena 604 misionara, a prošle 2006. mučeničkom smrću umrla su 24 člana Katoličke crkve: 17 svećenika, jedan brat redovnik, tri redovnice i 3 svjetovnjaka.

Osim fizičkog postoji i drugi, možda još opasniji, oblik suvremenog progona kršćana, čak i u tzv. demokratski uređenim društvima, ocijenio je mons. Eterović.

Zar nije progon kršćana kada se njihova vjera javno izruguje i predstavlja kao zastarjeli i nazadnjački svjetonazor, kada se želi vjeru zaključati u sakristije, ograničiti njezin utjecaj u društvu priznavajući ju isključivo kao osobni stav pojedinca bez bitne društvene dimenzije. Zar nije progon vjere kada se šire lažne vijesti i objede na račun njezinih članova, kada se grijesi pokojeg pripadnika crkve prenose na cijelu Crkvu", kazao je, uz ostalo, mons. Eterović u propovijedi koja je bila posvećena vjeri i sv. Dujmu.

Domaćin slavlja splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić kazao je, pozdravljajući vjernike i njihove goste, da i danas okupljeni na obnovljenoj rivi, 1703 godine poslije Dujmova mučeništva, trebamo voditi računa o tome da nas i sv. Dujam poziva da u svojim razvojnim planovima ne zapostavimo čovjeka.

Osobito nas poziva, kazao je mons. Barišić, da se svi zajedno u svojoj sredini još više zauzmemo za socijalno ugrožene i obitelji s brojnom djecom.

Nadbiskup Nikola Eterović veliko misno slavlje na splitskoj rivi vodio je u koncelebraciji s brojnim biskupima iz Hrvatske i inozemstva

Splitski nadbiskup Marin Barišić posebno je pozdravio kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa, Martina Vidovića, apostolskog nuncija u Bjelorusiji, Norberta Metaga, nadbiskupa iz Tanzanije, zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu, banjolučkog biskupa Franju Komaricu, hvarsko-bračko-viškog biskupa Slobodana Štambuka, dubrovačkoj biskupa Želimira Puljića, kotorskog biskupa Iliju Janjića i šibenskog biskupa Antu Ivasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙