FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VUKOVAR,7. svibnja 2007.(Hina) - Predstavnik izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj David Hudson poručio je danas u Vukovaru kako je jedino zajedništvom i koordinacijom na razini Vlade i regija, moguće ostvariti zacrtano približavanje Hrvatske EU.
VUKOVAR,7. svibnja 2007.(Hina) - Predstavnik izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj David Hudson poručio je danas u Vukovaru kako je jedino zajedništvom i koordinacijom na razini Vlade i regija, moguće ostvariti zacrtano približavanje Hrvatske EU.

Sudjelujući u radu Gospodarskog EU foruma, koji se u okviru obilježavanja Europskog tjedna danas održava u Vukovaru, Hudson je za primjer država koje su imale koristi od pristupanja EU naveo Irsku i Španjolsku koje su, kako je rekao, nakon ulaska u EU bitno popravile svoje gospodarske stanje, poglavito Irska koja je nakon ulaksa u EU ostvarila "gospodarsko čudo".

Pored predstavnika Europske komisije te županijskih i gradskih vlasti, u radu Gospodarskog EU foruma, sudjeluju i predstavnici Češkog veleposlanstva, HGK i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, te županijskog i lokalnih ureda za međunarodnu suradnju i gospodarski razvitak.

"Samim pristupanjem EU, vaši se problemi neće odmah riješti", poručio je zamjenik veleposlanika Češke Petr Štepanek dodajući kako uspjeh svake nove članice EU ponajviše ovisi o preobrazbi vlastitog društva koji nova članica postigne prije ulaska EU te stupnju izgrađenosti infrastrukture potrebne za kvalitetno korištenje EU fondova.

"Ulaskom u EU hrvatski građani dobiti će puno više prilika za bolji život i prosperitetniju budućnost", poručio je Štepanek.

Prema riječima pomoćnice ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Andreje Gustović-Ercegovac, Hrvatska kao godinu priključenja EU, ima za cilj 2009. godinu a da bi u tome i uspjela bit će, kako je navela, potrebno u potpunosti ispoštovati zacrtanu dinamiku približavanja standardima EU.

Također je istaknula kako RH ne predstavlja problem za EU niti po veličini, niti po broju stanovnika niti po stupnju gospodarskog razvoja.

Ulaskom RH u EU, teritorij EU bi se povećao za 1,3 posto, broj stanovnika za 0,9 posto dok bi se bruto društveni proizvod po glavi stanovnika smanjio za 0,6 posto, navela je Ercegovac podsječajući kako oko ulaska RH u EU u Hrvatskoj postoji koncenzus na svim bitnim razinama ali je ključna potpora javnosti.

Tijekom trajanja Gospodarskog foruma koji s radom završava poslijepodne, predviđena su i izlaganja predstavnika HGK, Upravnog odjela za međunarodonu suradnju i kapitalna ulaganja Vukovarsko-srijemske županije, Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara te Ureda za međunarodnu suradnju općina Tovarnik, Nijemci Tompojevci i Lovas (TNTL).

Istodobno, dok se u hotelu "Lav" održava Gospodarski EU forum, na trgu ispred Robne kuće Veleprometa nalazi se EU bus izaslanstva Europske komisije pored kojega su postavljeni štandovi na kojim građani mogu dobiti publikacije o EU kao i informacije o priključenju RH EU.

Posjetitelji mogu sudjelovati u raznim aktivnostima i igrama te osvojiti i nagrade sudjelovanjem u EU kvizu.

U Gradskom muzeju Vukovar predviđeno je otvorenje izložbe "Spomenici zaštićeni UNESCO-m u Republici Češkoj". Obilježavanje Europskog tjedna u Vukovaru završit će posjetom predstavnika Europske komisije, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracije i lokalnih vlasti vukovarskoj Gimnaziji gdje će na temu "Hrvatska i EU - mitovi i činjenice" održati predavanje i debatu.

(Hina) xzdra yln

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙