FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) danas je u Zagrebu predstavila svoj gospodarski program - "Ubrzani gospodarski rast" s kojim će izaći na parlamentarne izbore. Gospodarski program HNS-a predstavio je kandidat stranke za premijera Radimir Čačić, a predsjednica stranke Vesna Pusić je istaknula da je na gospodarskom programu, kao i na prošla tri, već predstavljena iz HNS-ova programskog četverolista, stranka radila kao na programima vlade. Prvi program je pravedno društvo, drugi je novi suverenitet, treći decentralizacija. HNS smatra da su obrazovanje, financijska industrija, turizam, poljoprivreda, energetika, građevinarstvo te promet i telekomunikacije, uz odličan geostrateški položaj, ključni sektori u kojima nacionalno gospodarstvo može stvoriti najveću dodanu vrijednost, izvući maksimum od komparativnih prednosti nad zemljama u okruženju.

SPLIT - U čast Sv. Dujma danas je, uoči sutrašnjega blagdana, u splitskome HNK održana svečana sjednica splitskoga Gradskog vijeća na kojoj je izaslanica premijera Ive Sanadera, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor rekla kako milenijska povijest grada upisanoga u UNESCO određuje i sadašnjost metropole juga Hrvatske kao grada iznimnih mogućnosti. Podsjetila je na burne događaje u povijesti Splita. Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić istaknuo je da je slavlje Sv. Dujma najuzvišenije slavlje za grad Split. Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić govorio je o projektima ostvarenim u gradu. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov istaknuo je kako je malo gradova u svijetu sa 17-stoljetnom poviješću, pozivajući Splićane da promoviraju grad kao metropolu istočnoga Jadrana. Na svečanoj sjednici uručene su nagrade za životno djelo glumcu Borisu Dvorniku, arheologu Dušanu Jelovini, posmrtno dijabetologu Aleksandru Grabovcu, predsjedniku Skupštine općine Split od 1967. do 1974. Jakši Miličiću i bivšemu počasnom konzulu Njemačke Karlu Grencu.

MARIJA BISTRICA - Više od tisuću vatrogasaca iz svih krajeva Hrvatske, te iz Slovenije bilo je danas na hodočašću u Mariji Bistrici. Misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. kardinala Alojzija Stepinca predvodio je biskupski vikar za vojni apostoral u Vojnome ordinarijatu Ivan Nimac. Govoreći u propovijedi o važnosti vatrogasaca u društvu, biskupski vikar je rekao kako vatrogasci mogu biti samo oni koji se drže Božje zapovijedi: "Ljubi bližnjega svoga." "Cilj vatrogasaca nije gašenje vatre, nego spašavanje čovjeka i svega onoga što je Bog stvorio čovjeku na zemlji. Vatrogascima nikad nije uzaludan trud ako spašavaju svoju braću, makar se u ovome pozivu uložena ljubav nikada ne vraća", istaknuo je biskupski vikar. Nakon mise vatrogasci su obišli marijabistričku Kalvariju.

OSIJEK - "EU bus" izaslanstva Europske komisije (EK) u Hrvatskoj, zajednički projekt Europske komisije, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanstava zemalja članica EU u Hrvatskoj te lokalnih vlasti, nastavio je danas obilazak Hrvatske boravkom u Osijeku. Na glavnome gradskom Trgu Ante Starčevića postavljeni su informativni štandovi na kojima su građani mogli dobiti informacije o Europskoj uniji, njezinim institucijama i organizaciji te procesu pristupanja RH tom integracijskom procesu. Savjetnik pri izaslanstvu Europske komisije David Hudson rekao je na konferenciji za novinare kako je zamisao tog projekta izravna komunikacija s hrvatskim građanima o Europskoj uniji i budućemu hrvatskom članstvu u EU, te utjecaju tih procesa na svakodnevni život građana. Kako je najavljeno, "EU bus" obići će Vukovar, Slavonski Brod, Split, Zadar, Rijeku i Pulu.

DUBROVNIK - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić izjavila je danas kako ne želi komentirati mogućnost da zajedničku listu HSLS-a i HSS-a u najjužnijoj hrvatskoj županiji nosi Stipo Gabrić - Jambo. Na konferenciji za novinare rekla je da je Gabrić pristupio HSS-u, te kako, s obzirom na to da je riječ o koalicijskom partneru HSLS-a, ne želi komentirati ljude koji će biti na HSS-ovoj listi. Na pitanje o tome hoće li pristati na to da zajedničku listu nosi Gabrić - Jambo, Đurđa Adlešić je pozvala novinare da budu malo strpljivi jer ta priča nije još završena.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uputila je danas brzojav sućuti obitelji hrvatskog skladatelja Đorđa Novkovića. Njegov glazbeni doprinos, kao jednog od najuspješnijih hrvatskih skladatelja zabavne glazbe, potvrdile su i brojne nagrade koje je primio za života, među kojima je svakako vrijedna nagrada "Porina" za životno djelo, stoji, između ostalog u brzojavu sućuti Jadranke Kosor, potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

NAŠICE - Jutros u 8,25 sati na državnoj cesti između Markovca Našičkog i Jelisavca poginula je suvozačica Melanija Zjalić (71) iz Pleterenice, a petero osoba je ozlijeđeno. U prometnoj nesreći sudjelovala su tri vozila. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok prometne nesreće neprilagođena brzina kretanja i uvjeti na cesti, jer je neposredno prije padala kiša, rekao je istražni sudac Miroslav Rožac. Do 11 sati promet se ovom dionicom odvijao usporeno i naizmjenično.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙