FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu održana svečana sjednica u čast Sv. Dujma

SPLIT, , 6. svibnja 2007. (Hina) - U čast Sv. Dujma danas je, uoči sutrašnjega blagdana, u splitskome HNK održana svečana sjednica splitskoga Gradskog vijeća na kojoj je izaslanica premijera Ive Sanadera, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor rekla kako milenijska povijest grada upisanoga u UNESCO određuje i sadašnjost metropole juga Hrvatske kao grada iznimnih mogućnosti.
SPLIT, , 6. svibnja 2007. (Hina) - U čast Sv. Dujma danas je, uoči sutrašnjega blagdana, u splitskome HNK održana svečana sjednica splitskoga Gradskog vijeća na kojoj je izaslanica premijera Ive Sanadera, potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor rekla kako milenijska povijest grada upisanoga u UNESCO određuje i sadašnjost metropole juga Hrvatske kao grada iznimnih mogućnosti.

Podsjetila je na burne događaje u povijesti Splita, od Grgura Ninskog, kralja Tomislava i borbe protiv fašizma do velikoga prosvjeda Splićana protiv velikosrpske agresije prije šesnaest godina i osnutka legendarne IV. gardijske brigade.

"Koristim ovu prigodu prisjetiti se s tugom i ponosom svih hrvatskih branitelja, ali i autoceste koja je povezala Zagreb i Split i nastavka njezine gradnje prema krajnjem jugu naše domovine, do Dubrovnika. Ta autocesta nije samo ostvarila san generacija Hrvata, nego je stvorila i nove razvojne šanse, a uz to s njom smo se povezali i homogenizirali Hrvatsku", rekla je Jadranka Kosor.

Podsjetila je da je ova Vlada na početku mandata godine 2004. svoju prvu sjednicu održala upravo u Splitu. "Vlada, koja, kao i njezin premijer Sanader, smatra da je Hrvatska razvijena koliko je razvijen i Split i Dubrovnik, i Gospić i Vukovar, i svi njeni gradovi, donijela je brojne odluke u korist grada Splita", istaknula je potpredsjednica Vlade.

Napomenula je da je Vlada dala nekretninu za veliku, modernu Gradsku knjižnicu te novac za izgradnju autoceste do Ploča, poduprla gradnju Instituta za oceanografiju i ribarstvo, darovala nekretnine stopostotnim invalidima prve skupine u Splitu i medicinsku opremu, poduprla gradnju rodilišta...

Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić istaknuo je da je slavlje Sv. Dujma najuzvišenije slavlje za grad Split. "Vremena su se kroz povijest mijenjala i dominacije se mijenjaju, idoli se mijenjaju. I mi smo izašli iz vremena kada je politika bila uzdignuta do božanstva. No, danas je to, kažu stručnjaci, zamijenila ekonomija, tržište, profit. Gdje je tu čovjek, socijalna pravda, opće dobro? Naravno, ne može se bez politike i ekonomije, tehnike i tehnologije, ali opasno je ako se ove današnje stvarnosti apsolutiziraju od te mjere da postanu krajnji cilj i smisao života", rekao je msgr. Barišić.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić govorio je o projektima ostvarenim u gradu za njegova mandata, pri čemu je istaknuo da danas, uoči Sv. Duje, "grad izlazi sa završenim Kazalištem lutaka, Galerijom "Vidović" i krunskim projektom - preuređenom Rivom. Posebice je zahvalio zagrebačkom studiju 3 LHD, koji je projektirao novu Rivu, te izvođaču - splitskoj tvrtki Konstruktor, konzervatorima i arheolozima koji su sudjelovali u tomu zahtjevnom projektu.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov istaknuo je kako je malo gradova u svijetu sa 17-stoljetnom poviješću, pozivajući Splićane da promoviraju grad kao metropolu istočnoga Jadrana.

Na današnjoj svečanosti, osim saborskih zastupnika iz tog dijela Hrvatske, bili su nazočni i ministar kulture Božo Biškupić, zapovjednik HRM-a Ante Urlić, akademici, konzularni zbor grada Splita, izaslanstva Berlina, Mostara, Ancone, Štipa, Odese, Samobora...

Na svečanoj sjednici uručene su nagrade za životno djelo glumcu Borisu Dvorniku, arheologu Dušanu Jelovini, posmrtno dijabetologu Aleksandru Grabovcu, predsjedniku Skupštine općine Split od 1967. do 1974. Jakši Miličiću i bivšemu počasnom konzulu Njemačke Karlu Grencu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙