FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić putuje u posjet Austriji

ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić putuje u ponedjeljak u dvodnevni službeni radni posjet Austriji kao gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera.
ZAGREB, 6. svibnja 2007. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić putuje u ponedjeljak u dvodnevni službeni radni posjet Austriji kao gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Mesić će se za vrijeme dvodnevnog boravka u Beču susresti sa svojim domaćinom, zatim s austrijskim kancelarom Alfredom Gusenbauerom i predsjednicom austrijskog parlamenta Barbarom Prammer. Osim toga, hrvatski će predsjednik u utorak zajedno sa svojim austrijskim kolegom sudjelovati na Austrijsko-hrvatskom gospodarskom forumu, a susresti će se i s Hrvatima koji žive u Austriji.

U središtu ovog službenog radnog posjeta hrvatskog predsjednika Austriji bit će razgovori s njegovim austrijskim kolegom. Prema austrijskim izvorima, glavne teme razgovora dvojice predsjednika bit će razvoj prilika u Europskoj uniji i stanje na jugoistoku Europe. Osim toga, dvojica predsjednika razgovarat će o međusobnim odnosima dviju zemalja te o pristupu Hrvatske Europskoj uniji.

Austrija je važan zagovornik pristupa Hrvatske Europskoj uniji, a početkom listopada 2005. snažno se zauzela za početak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Austrija je na prvom mjestu po visini inozemnih ulaganja u Hrvatsku, s 19,4 posto udjela u ukupnom iznosu inozemnih ulaganja u razdoblju od 1993. do 2006. godine. Ukupna vanjskotrgovinska razmjena Hrvatske s Austrijom iznosila je 2006. godine 1,8 milijardi dolara. Uvoz iz Austrije u Hrvatsku povećava se, a njegova pokrivenost izvozom iznosila je 2006. godine 54 posto.

Osim gospodarske, dvije zemlje razvile su bogatu suradnju na više područja, primjerice u turizmu i kulturi, a austrijska pokrajina Štajerske razvija suradnju s hrvatskim županijama.

Dvojica predsjednika do sada su se sastajala nekoliko puta, a prvi put su se susreli početkom 90-ih godina, kad su obojica bili predsjednici parlamenata.

Predsjednik Mesić u ponedjeljak poslije podne sastat će se i s predsjednicom austrijskog parlamenta Barbarom Prammer te s austrijskim saveznim kancelarom Alfredom Gusenbauerom.

U utorak, uoči sudjelovanja na Austrijsko-hrvatskom gospodarskom forumu, predsjednik Mesić susrest će se s predstavnicima hrvatskih udruga u Austriji te s predstavnicima Gradišćanskih Hrvata.

Prema službenim izborima, u Austriji živi blizu 90 tisuća Hrvata uz oko 50 tisuća Gradišćanskih Hrvata, pripadnika autohtone nacionane manjine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙