FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Elizabeta II. posjetila Jamestown povodom 400. godišnjice

WASHINGTON,4. travnja(Hina) - Britanska kraljica Elizabeta II. u petak je posjetila Jamestown u Virginiji, muzej na otvorenom uređen na mjestu prvog stalnog engleskog naselja u Americi, koje ove godine slavi svoju 400-tu obljetnicu.
WASHINGTON,4. travnja(Hina) - Britanska kraljica Elizabeta II. u petak je posjetila Jamestown u Virginiji, muzej na otvorenom uređen na mjestu prvog stalnog engleskog naselja u Americi, koje ove godine slavi svoju 400-tu obljetnicu.

U pratnji kraljice Elizabete II. i princa Philipa, na obilasku muzeja i arheološkog nalazišta u Jamestownu, bio je i američki potpredsjednik Dick Cheney, koji je u prigodnom govoru datum podizanja prvog britanskog naselja na obali Sjeverne Amerike 14. svibnja 1607., nazvao "trenutkom providnosti u životu zemlje".

"Unutar male trostrane tvrđave u ovom kutku Virginije pokrenuti su veliki događaji i velike i plemenite tradicije uvedene su u Ameriku", rekao je Cheney. "Te tradicije - sloboda, pravo, privatno vlasništvo, poduzetnički i trgovački duh - svi oni potiču iz Jamestowna. Vjera i način života ovdje bili su vitalni u oblikovanju karaktera nacije, kakav poznajemo danas", naglasio je Cheney.

Virginija je bila prva britanska kolonija u Sjevernoj Americi. Kasnije se broj tih kolonija povećao na 13 i one će postati Sjedinjene Američke Države.

Cheney je naglasio kako kraljica Elizabeta II. i princ Phillip uživaju najveće poštovanje diljem SAD, te kako njihov posjet potvrđuje veze povjerenja i toplog prijateljstva između dviju zemalja.

Britansku kraljicu dočekalo je više stotina ljudi, a u muzeju na otvorenom priređen je i kostimirani prikaz života u Jamestownu prije četiri stoljeća.

U čast kraljice Elizabete II u obližnjem Willamsburgu priređen je svečani ručak, a za poslijepodne će se na koledžu Willam i Mary susresti s predstavnicima studenata svih sveučilišta Virginije te s rektorom Virginia Techa, na kojem se prošloga mjeseca dogodio pokolj s 33 žrtve.

Kraljice će iz Virginije otputovati u saveznu državu Kentucky, gdje će u subotu prisustvovati glasovitoj američkoj konjičkoj utrci - Kentucky derby.

U svom govoru pred zastupnicima Kongresa Virginije, u četvrtak u Richmondu, kraljica je kazala kako je 400. godišnjica Jamestowna prilika da se oda počast dubokom prijateljstvu Amerike i Velike Britanije.

U sklopu svog četvrtog državnog posjeta SAD-u, nakon onog 1957. na 350. godišnjicu Jamestowna, te 1976. i 1991., Elizabeta II posjetit će i Washington, gdje će se u Bijeloj kući sastati s predsjednikom Georgeom W. Bushom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙