Promjena klime, viša razina blagostanja u svijetu i biogoriva proizvedena iz poljoprivrednih kultura suočavaju poljoprivredu s ogromnim izazovima, konstatirao je Savjetodavni odbor britanske vlade za odobravanje novih poljoprivrednih kultura (ACRE), zaključivši da je vrijeme za uravnoteženiji i cjeloviti pristup poslu izrade propisa.
"Potrebna nam je finija ravnoteža između dobrih i loših strana novih tehnologija. Ne možemo jednostavno odbaciti mogućnosti koje bi nam mogle zatrebati u budućnosti", upozorio je na konferenciji za novinstvo predsjedatelj ACRE-a Chris Pollock.
U savjetodavnom izvješću koje je zatražio britanski ministar za okoliš, prehranu i ruralna područja David Miliband, ACRE je zaključio da je postojeći sustav odobravanja genetski modificiranih poljoprivrednih kultura neuravnotežen jer uzima u obzir samo moguće rizike.
U izvješću se posebno ukazuje na slučaj zabrane uzgoja sorte repe koja je genetski izmijenjena kako bi bila otporna na herbicide zbog negativnog utjecaja tog sredstva na biljke i beskralježnjake.
Propisi EU nalažu razmatranje samo negativnih posljedica dok se dokazi o mogućim povoljnim utjecajima na okoliš, poput smanjene upotrebe herbicida a time i smanjene emisije ugljičnog dioksida, zanemaruju.
Općenito bi postupak odobravanja trebao bi biti proširen kako bi se uzele u obzir i promjene u poljoprivrednoj proizvodnji koje sa sobom donose biogoriva. Naime, i ona utječu na okoliš, upozoravaju autori izvješća.
Među tim promjenama, koje po mišljenju ACRE-a u najmanju ruku podjednako utječu na okoliš kao i genetski modificirane poljoprivredne kulture, istaknuta je zamjena proljetne zimskom sjetvom te odustajanje od košnje sijena i zamjenska proizvodnja silaže.
Izgledna odluka pojedinih poljoprivrednika o uzgoju novih kultura potrebnih za proizvodnju biogoriva mogla bi imati nesagledive posljedice bude li taj proces izvan bilo kakve kontrole, posebno s obzirom na ogromno opterećenje za proizvodnju hrane u budućnosti.
"Mogli bismo u konačnici preplaviti njive kulturama koje ne služe proizvodnji hrane a to bi u budućnosti moglo postati problem", upozorio je Pollock.